Hírek

2008.08.18. 16:21

Felívelőben a balatoni szállodák csillaga

Csaknem hatvanszázalékos szobakihasználtsággal működtek az év első hét hónapjában a magyarországi három-, négy- és ötcsillagos szállodák – derül ki a KSH legfrissebb adataiból.

H. M.

[caption id="" align="alignleft" width="465"] A Balaton melletti háromcsillagos szállodákban jelentősen nőtt a vendégéjszakák száma
[/caption]Míg januártól június végéig a budapesti szállodákban minden kategóriában átlagosan 59 százalék fölötti volt a szobakihasználtság, addig a vidéki hotelekben 45–61 százalékot mértek. Bár a hatvan százalék körüli mutató szerénynek számít, mégis örvendetes, főleg annak tudatában, hogy a vendégéjszakák száma egy nappal sem nőtt tavalyhoz képest. Stagnáltak a bevételek is, a KSH kimutatása szerint mindössze két százalékkal több bevételt tehettek zsebre a szállodák az előző évhez képest.

Az említett időszakban egy szállodai szobáért naponta átlagosan 17 400 forintot kellett kifizetniük a turistáknak. A budapesti ötcsillagos szállodák ugyanakkor jóval eltértek az átlagtól: átlagosan 36 ezer forintot kértek el egyetlen éjszakáért a vendégektől. A négycsillagos kényelemért cserébe a fővárosban, valamint a vidéken átlagosan 13 300 – 17 300 forinttal könnyítették meg a vendégek tárcáját. A háromcsillagos szálláshelyek viszont szerényebb áron, átlagosan 10 800 forintért kínáltak menedéket éjszakánként.

Bár összességében nem változott a szállodákban eltöltött vendégéjszakák száma az előző évhez képest, azért akadt olyan hely, ahol felpezsdült az élet. A Balaton melletti háromcsillagos szállodákban például jelentősen nőtt a vendégéjszakák száma az előző évhez képest.

A feketemunkások körében is népszerű a Balaton

A hétvégi razzia során 83 feketén foglalkoztatott munkavállaló akadt fent a Munkaügyi Főfelügyelőség rostáján a magyar tenger partján. A legtöbben a szomszédos Szlovákiából érkeztek hazánkba szerencsét próbálni, óránként 400 forintos munkabérért. A dél-dunántúli felügyelőség munkatársai összesen 105 munkáltatót ellenőriztek a Balatonnál a két nap alatt, és 77 esetben állapítottak meg valamiféle szabálytalanságot.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva