Hírek

2008.08.04. 00:10

Felkerült a netre Hitler műgyűjteménye, a híres-hírhedt Linz Gyűjtemény

A berlini Német Történeti Múzeum elhatározta, hogy a hírhedt Linz Gyűjteményt hozzáférhetővé teszi az érdeklődőknek online katalógus formájában.

BAMA

Ezzel segíti a nézőket, hogy megértsék több mű bonyolult és sokszor tragikus történetének hátterét. Hitler ezeket a munkákat a késői 1930-as évektől a II. világháború végéig vásárolta, többször azonban egyszerűen eltulajdonította. Az volt a terve, hogy a gyűjteményt a háború után Ausztriába, Linzbe viteti, megfelelő múzeumot alapítva hozzá.

A Hitler-gyűjtemény egy sóbányában elrejtve vészelte át a háborút, majd a győztes szövetséges csapatok elkobozták az egészet. A szövetségesek lefotózták és katalogizálták mind a 4731 darabot: festményeket, szobrokat, bútorokat, porcelánokat, szőnyegeket. Az elmúlt 60 év alatt az anyag szétszóródott Németországban, vagy szerte Európában. Most, hogy minden fölkerült az internetre (www.dhm.de/datenbank/linzdb), tájékozódhatnak róla a művek esetleges tulajdonosai vagy a helyi múzeumok.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva