Hírek

2008.08.25. 06:05

Generációk találkozása

Az Omega veterán zenészét elvarázsolta a határon túli szeretet és szenvedély a nyári koncerteken.

Kun Tamás

[caption id="" align="alignleft" width="275"] Benkő: legnagyobb hatással rám egyértelműen az erdélyi koncertek voltak
[/caption]– Lassan itt a szeptember, a turnészezon finisébe fordul. Mi volt a legnagyobb élménye idén?
– Sok emlékezetes koncertnek lehetettem részese szóló előadóként és zenésztáraimmal egyaránt. De a legnagyobb hatással rám egyértelműen az erdélyi koncertek voltak. Ott az emberek olyan fantasztikus szeretettel voltak a dalok iránt. Egy életérzést közvetítenek, amely megindítja az előadók lelkét, az én lelkemet is. A határon túli magyar kisközösségek mintha valamivel szenvedélyesebben szeretnék a magyar zenét, mint az itthoni közönség.

– De azért az itthoni közönség is kinyilvánította szeretetét a Magyar Dal Napján. Hogy érezte magát a rendezvényen?
– Nagyon drukkoltam a kezdeményezésnek és nem csalódtam. Fantasztikus érzés volt színpadon lenni, s érezni, hogy nem halt ki a jó ízlés az emberekből.

Benkő László

Született: 1943. június 12., Szombathely

billentyűs, zeneszerző, az Omega tagja.

Középiskolás korában kezdett zenélni. Tagja volt a Benkó Dixieland Bandnek, majd az Omega elődjének, a Próféta együttesnek. 1982-ben jelentette meg első szólóalbumát, a Lexikont. Filmzenéket is szerzett (A Rózsa énekei, A kenguru, Vámmentes házasság). Újabban felvállalta a nyugdíjas könnyűzenészek képviseletét, valamint a szombathelyi Berzsenyi Főiskolán részt vesz a színészképzésben.

– Mit szólt azokhoz a rémhírekhez, melyek az Omega feloszlását vizionálták, amiért nem a teljes zenekar lépett fel a koncerten?
– Bagatell híresztelések voltak ezek. Egyszerű időegyeztetési gond volt. De így legalább együtt zenélhettem fiatal kollégáimmal, akikkel együtt játszottuk el a nagy slágereket. Szeretek fiatalokkal dolgozni, a szombathelyi színházba is ezért szálltam be Jordán Tamás mellé. Nem csak a jó pap, a jó előadóművész is holtig tanul. A fiataloktól pedig sokat lehet tanulni.

– Ám újabban nem csak a fiatalok mellett áll ki. A nyugdíjas könnyűzenészek megsegítéséért szállt harcba, a rockzenészek képviseletében. Milyen élményeket szerzett ennek kapcsán?
– Lelkileg olykor igen megterhelő. A Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezetének keretein belül működünk, két-három havonta összegyűlünk és megvitatunk különböző felterjesztett problémákat. Nem egyszer igazán szomorú történetek tárulnak fel előttünk, hányatatott sorsú elfeledett dalszerzőkről és zenészekről. Egy esetet magam is megkönnyeztem. Nemrég egy zenészkollega súlyos betegségének végén a saját temetésének megszervezésére kért segítséget. Nehéz ügyek ezek, de szakmai és emberi kötelességünk megadni mindent azoknak az embereknek, akik zenéikkel tehetségükkel oly sok örömet szereztek mindannyiunknak.

billentyűs, zeneszerző, az Omega tagja.

Középiskolás korában kezdett zenélni. Tagja volt a Benkó Dixieland Bandnek, majd az Omega elődjének, a Próféta együttesnek. 1982-ben jelentette meg első szólóalbumát, a Lexikont. Filmzenéket is szerzett (A Rózsa énekei, A kenguru, Vámmentes házasság). Újabban felvállalta a nyugdíjas könnyűzenészek képviseletét, valamint a szombathelyi Berzsenyi Főiskolán részt vesz a színészképzésben. Benkő: legnagyobb hatással rám egyértelműen az erdélyi koncertek voltak Benkő László -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva