Hírek

2008.08.16. 18:00

Gépcsodák Kecskemét egén

A török légierő vadászgépei és az olaszok köteléke is ámulatba ejtette a közönséget

Tapodi Kálmán

Szombaton már ötvenezren látogattak ki az eddigi leglátványosabb kecskeméti légiparádéra. A jubileumi repülőnapon a Magyar Honvédség felállításának 160. és a honi légierő létrejöttének 70. évfordulóját is ünnepelték.

[caption id="" align="aligncenter" width="400"] A török légierő vadászgépei és az olaszok köteléke is ámulatba ejtette a közönséget
[/caption]

Igazi „nagyvadak” is hasították az eget a légibázis fölött, melyek közül méreteiben is kiemelkedett az amerikai C-17-es szállítógép. A BigMac becenévre hallgató monstrum ejtette először ámulatba a nézősereget, de hagyományosan a kötelékek aratták a legnagyobb sikert. A török légierő F-5-ös gépei festették előbb bordóra az eget, a nap végén pedig az olasz Frecce Tricolori bemutatója ejtette ámulatba a közönséget.

A 10. nemzetközi repülőnap és haditechnikai bemutatóra - amelynek programja mindkét napon azonos -, mintegy százharminc gép érkezett Kecskemétre. Az Eurofighter Typhoon, a helyből is felszálló Harrier bemutatóját is nagy érdeklődés kísérte, de magyar légierő tagjai is látványos repüléseket hajtottak végre. Azokat a repülőgépeket is látni lehetett, melyeket az elmúlt hét évtizedben használt a honi légierő.

– Nagy mértékben növelni kell a vadászpilóták repülési óraszámát, mert a jelenleg gyakorlásra fordított idő csak a magyar légtér védelmére elegendő - mondta Bocskai István, a honvédelmi tárca szóvivője a repülőnap alatt tartott sajtótájékoztatóján. Mint elhangzott: a tervek között szerepel repülési óra vásárlása, repülőgép bérlése és vásárlása is. Ezekről minisztérium cseh és svéd ajánlatokat kapott, amelyeket még tanulmányoznak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva