Hírek

2008.08.05. 18:18

Gyenesei István defibrillátorokat adott át

Kedden ötven defibrillátort adott át sportlétesítményeknek Gyenesei István önkormányzati miniszter.

Boda Veronika

– Miért volt rájuk szükség?
– Magyarországon minden félórában egy ember veszíti életét hirtelen szívhalál miatt. Ezért szükséges, hogy legyenek korszerű életmentő készülékek olyan közösségi létesítményekben vagy rendezvényeken, ahol egyszerre sokan sportolnak és edzenek. Így elkerülhetők a Kolonics György olimpiai bajnokunk tragikus halálához hasonló esetek.

– Kik kapják az életmentő készülékeket?
– Az eszközökből öt olimpiai központ, kilenc megyei sportorvosi rendelő, 36 egyesületi, sportszövetségi és önkormányzati fenntartású intézmény részesült. Mindenképpen sporttal foglalkozó, sport területén működő közösségekhez kellett hogy kerüljenek, mégpedig úgy, hogy le tudjuk vele fedni az egész országot. Ehhez azonban ez az ötven gép kevés, de arra jó volt, hogy felhívja a figyelmet a felelősségre.

– Hogyan fog megvalósulni a teljes lefedettség?
– Úgy, hogy ha mindazok, akiknek ez szükséges, részt vállalnak a megvalósításban. Tehát az önkormányzatok, sportlétesítmények és az állam közös anyagi tehervállalására lesz szükség, egyharmad-egyharmad arányban. Az ötven gép átadása bizonyítja, ha kell, akkor a forrást is elő lehet teremteni.

– A mostani defibrillátorok beszerzését ki finanszírozta?
– A forrást az általános tartalék terhére a kormány biztosította. Az ötven készülék bruttó vételára pedig közel 35 millió forint volt.

– Merkel német kancellár Tibet miatt nem vesz részt az olimpia megnyitóján, az amerikai és a francia elnök elmegy. Miként ön is. Miért?
– Ma úgy tűnik, erőteljesebb az elfogadás, mint a távolmaradással jelzett elutasítás. A politikától függetlenül elkötelezett vagyok az olimpiai eszme mellett, ezért Gyurcsány Ferenc miniszterelnök megbízásából a kormány nevében fogom képviselni az országot a megnyitó ünnepségen.

– Ön többszörösen is készül Pekingre, lánya is indul az öttusaversenyeken. Ott lesz mellette?
– Ha tudtam, eddig is részt vettem a versenyein. Viszont vannak olyan versenyszámok, mint a lövészet és a vívás, amelyeken nem vehetünk részt, Leila kérésének megfelelően. Ezek a versenyszámok olyan idegi feszültséggel járnak, amikor a család csak a terhére lehet a versenyzőnek, ezért elfogadjuk a lányom „tiltását”.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva