Hírek

2008.08.24. 10:34

Harmadszor is sikerült!

Magyar szempontból csattanósra sikeredett a olimpia utolsó napja. A magyar férfi vízilabda-válogatott megverte az Egyesült Államok csapatát, ezzel megszerezve a magyar küldöttség harmadik magyar aranyérmét.

BAMA

A magyar válogatott nyerte a pekingi olimpia férfi vízilabdatornáját, miután a döntőben 14-10-re legyőzte az amerikai együttest. A sportág történetében másodszor fordult elő, hogy egy csapat sorozatban háromszor szerzett aranyérmet ötkarikás játékokon, korábban ez a briteknek sikerült 1908 és 1920 között.

[caption id="" align="alignleft" width="300"] Otthon voltak a vízilabda-szurkolók Pekingben - fotó: Getty Images
[/caption]Olimpiai döntő:

Magyarország - Egyesült Államok 14-10 (6-4, 3-4, 2-1, 3-1)

Peking, 5000 néző

Magyarország:

Gergely István - Varga Tamás, Benedek Tibor 2, Kásás Tamás 1, Kiss Gergely 1, Kis Gábor 1, Biros Péter 3 
Csere: Szécsi Zoltán, Varga Dénes 2, Madaras Norbert 1, Varga Dániel 2, Hosnyánszky Norbert, Molnár Tamás 1

Egyesült Államok:

Merrill Moses - Peter Varellas 1, Jeffrey Powers, Adam Wright, Layne  Beaubien 2, Tony Azevedo 4, Jesse Smith 2
Csere: Peter Hudnut, Rick Merlo, Ryan Bailey 1, Tim Hutten, James Krumpholz, Brandon Brooks

Az elmúlt két olimpián diadalmaskodó Magyarország kilencedik, a több mint száz éve, St. Louisban győztes Egyesült Államok pedig második aranyának megszerzésére készült a pekingi játékok zárónapján a Jingtung uszodában. Az ötkarikás sportági örökrangsort 14 medállal (8-3-3) vezető magyarok legutóbb Athénban a szerb-montenegrói válogatottat verték emlékezetes csatában 8-7-re, nyolc évvel ezelőtt  pedig az oroszoknál bizonyultak jobbnak 13-6-ra. A sydneyi hősök  közül hatan - Benedek, Biros, Kásás, Kiss, Molnár és Szécsi - most  is medencébe szálltak, miközben a rivális az 1988-as szöuli ezüst  után szerette volna éremgyűjteményét (1-4-4) tovább gyarapítani.

A pekingi fináléba öt sikerrel és egy döntetlennel érkező magyarok 71-gyel a második legtöbb gólt dobták a tornán - az éllovas olaszok 86-ig jutottak -, míg az öt győzelemmel és egy kudarccal álló ellenfélnél Tony Azevedo gólérzékenysége volt szembetűnő: az amerikai csapatkapitány a döntőig 13-szor lőtt a hálóba. A "belbalkáni" bronzmérkőzés révén a forró hangulat már eleve  adott volt az uszodában, hát még amikor a távozó szerb és  montenegrói hívek helyét elfoglalta a dudákkal, tülkökkel felszerelt  piros-fehér-zöld szurkolóhad! A női kézilabda- és vízilabdacsapattól, valamint a már olimpiai bajnok Vajda Attilától és Kovács Katalintól is támogatott - néhány csillagos-sávos "szigetet" körülvevő - hívek teljesen megtöltötték a déli lelátót, amelyet legalább 30-40 magyar zászlóval díszítettek fel.

[caption id="" align="alignleft" width="300"] Forrt a víz a meccs egyes szakaszaiban - fotó: Getty Images
[/caption]Kiss Gergely már fél perc elteltével kihasznált egy emberelőnyt, ám Varellas és Azevedo révén csakhamar fordult a kocka. Varga Dániel kettős létszámfölényt váltott gólra, Azevedo pedig válaszként büntetőből talált be. Varga Dénes következett egy "Csikar-szögből" eleresztett bombával, míg Kis szemfüles szabaddobásával a Kemény-legények jutottak előnyhöz, egészen Bailey egyenlítéséig.  Biros és Benedek is oldalról volt eredményes, így az első negyed 6-4-gyel zárult.

A folytatásban Smith legalább 7 méterről szaggatta meg Gergely hálóját, majd Azevedo újabb lökete már döntetlent eredményezett.  Kásás centerből húzta be a hetedik magyar találatot, a gólszépségversenyt Biros csodás csavaros ejtéssel fokozta, majd  Beaubien első villanása után Szécsi váltotta Gergelyt a kapuban.  Azevedo nemsokára őt is becsapta, Benedek még szemfülesebb találatát érvénytelenítették a bírók, ám Biros utolsó másodperces alakításával mégis 9-8-cal végződött a félidő. A magyar 10-es combját a nagyszünetben hosszasan ápolták, és a továbbiakban már nem is lehetett hadra fogni.

A játékosként kétszeres ezüstérmes Terry Schroeder alakulatából fordulás után Beaubien egyenlített, majd Molnár révén ismét a "hazai" szurkolók örülhettek. Hosnyánszky harmadszor is - tehát végleg - kiállt, ám Varga Dánielnek köszönhetően a 22. percben már 11-9 állt a táblán. A rivális sorra kapta - és puskázta el - az emberelőnyöket, így kétgólos magyar előnnyel indulhatott a zárószakasz. Ez a reklamáló Kemény Dénes sárga lapjával kezdődött és Varga Dániel újabb találatával folytatódott, melyre csak egy kapufás találat érkezett amerikai részről. Hamarosan az ifjabbik Varga, Dénes is "beköszönt", ekkor már 13-9-et mutatott a nagyóra, és 4:12 perc volt hátra. Madaras még egyet rátett, ezzel gyakorlatilag eldőlt a finálé, a közönség pedig "bajnokcsapat!", "mi vagyunk a legnagyobbak!" és "szép volt, fiúk!" rigmussal köszönte meg az  együttes fantasztikus teljesítményét. Smith gólja már csak szépségtapasznak volt jó, jöhetett a magyar örömünnep a medencében és a tribünön. A válogatott sorozatban harmadik ötkarikás diadalát szerezte meg, egyben begyűjtötte a magyar olimpiai történet 160. aranyérmét.

Kemény Dénes szövetségi kapitány: "Szerettük volna, terveztük, dolgoztunk érte, de akkor sem volt biztos. Ahhoz, hogy sikerült, kellett egy csomó dolog: szerencse, elhivatottság, nem tudom, még mi minden. De azért a háromból három az valószínűleg nem véletlen. Háromszor egymás után valamilyen kívülálló okból nem nyerhetünk, valamit nyilván mi is hozzátettünk ehhez. Csak köszönni tudom ezeket az élményeket a srácoknak.  Huszonegy ember hozta össze ezt a három címet, a magyarban mindkettő szerencsés szám. Négy új olimpiai bajnokunk van, de nagy volt a felelőssége a kilenc réginek. A meccs közepén egyik legjobbunknak  lovaglóizom-húzódás miatt végleg ki kellett szállnia, ezt mondjuk nem nevezném szerencsének, de Biros Péter addig fantasztikusan játszott. Fontos volt, hogy a csapat a szoros állásból el tudott húzni. Most van hat háromszoros olimpiai bajnokunk, hogy mennyire nehéz ez, meg kell nézni a könyvekben. Három perccel a vége előtt, négygólos vezetésnél kezdtem megnyugodni. Szeretnék édesapámmal beszélni, mert nem látta a meccset, nem nézi soha, majd elmesélem neki. A nagyobbik fiammal is szeretnék beszélni, aki Floridában tanul, és interneten követte a mérkőzést" - mondta az eredményhirdetésre menet a szakvezető.

Bejuthattak a férfi vízilabdadöntőre a jegy nélkül maradt magyar szurkolók

Hatvanöten vártak arra, hogy a kínai szervezők az üresen maradt helyekre beengedjék őket az Egyesült Államok elleni fináléra. Nagy Zsigmond, a magyar olimpiai csapat helyettes vezetője az MTI-nek elmondta, még a döntő előtti utolsó percekben is a kínai szervezőbizottság képviselőivel tárgyalt, és azt próbálta elérni, hogy a jegy nélkül maradt drukkerek valamilyen formában bejuthassanak a mérkőzésre. Az Egyesült Államok elleni, magyar idő szerint 9:40-kor kezdődött döntőre szóló jegyekre az amerikai részvétel miatt a jegyüzérek már szombaton lecsaptak.

Az úszócsarnok bejáratainál a tiketteket a névérték négy-ötszöröséért kínálták. A kínai jegyüzérek a 4600 forintos jegyeket 18-20 ezer forintért árulták, az árból pedig azért nem akartak engedni, mert a "gazdag amerikaiak" szerintük így is megveszik azokat. A reggeli helyosztó-mérkőzések előtt azonban még az amerikaiak előtt néhány magyar szurkoló az árat sem firtatva 100 eurót adott a belépők darabjáért. A külföldi jegyüzérek közül voltak, akik 200 eurót kértek és kaptak a döntőre szóló jegyekért.

Az úszócsarnok bejáratainál a tiketteket a névérték négy-ötszöröséért kínálták. A kínai jegyüzérek a 4600 forintos jegyeket 18-20 ezer forintért árulták, az árból pedig azért nem akartak engedni, mert a "gazdag amerikaiak" szerintük így is megveszik azokat. A reggeli helyosztó-mérkőzések előtt azonban még az amerikaiak előtt néhány magyar szurkoló az árat sem firtatva 100 eurót adott a belépők darabjáért. A külföldi jegyüzérek közül voltak, akik 200 eurót kértek és kaptak a döntőre szóló jegyekért. Otthon voltak a vízilabda-szurkolók Pekingben - fotó: Getty Images Forrt a víz a meccs egyes szakaszaiban - fotó: Getty Images -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva