Hírek

2008.08.05. 09:10

Hatalmas, 160 milliárdos nyereség a labdarúgó Eb-n

Hatalmas, 700 millió eurós (162,7 milliárd forintos) nyereséggel zárta a júniusi svájci–osztrák közös rendezésű Európa-bajnokságot (Eb) az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA).

VGO

Az idei kontinenstorna több mint másfélszer akkora bevételt hozott, mint a négy évvel ezelőtti portugáliai Eb, s bár a szervezési költségek is megugrottak, a profit így is többszörösére nőtt. A 700 millióból 450-et a tagállamok szövetségei között osztottak szét, így az UEFA tiszta haszna negyedmilliárd volt, ezt továbbképzésekre, az utánpótlás-nevelés fejlesztésére, valamint a női futball támogatására költik majd.

A szövetség tájékoztatása szerint a 2008-as Eb tulajdonképpen minden gazdasági területen rekordot hozott. Azt már az Eb kezdetekor is sejteni lehetett, hogy a közvetítési jogokon még a korábban prognosztizált 600-700 milliónál is többet keres az UEFA, miután a legnagyobb piacokon – Angliában, Franciaországban, Olaszországban és Németországban – jóval több folyt be, mint a várt 410 millió.

Ráadásul a többi, kisebb piacról is a korábban jelzett alig 200 milliónál nagyobb bevételt realizáltak: Spanyolországban 70 millió eurót kaptak a jogokért, az ázsiai piacon pedig jóval több mint 100 milliót szedtek össze. A végösszeg egyébként meghaladta a 800 millió eurót, ez 40 százalék fölötti növekedést jelent a négy évvel korábbihoz képest.

Ennél is nagyobb mértékben emelkedtek a kereskedelmi jogok értékesítéséből és hasznosításából, valamint a vendéglátásból és elszállásolásból eredő bevételek: mind a két forrás esetében 60 százalék fölötti volt a bővülés. Elmaradt ugyanakkor a remélt növekedés a jegyeladások esetében, ezt azzal magyarázták, hogy továbbra sem sikerült megfelelően kezelni a jegyekkel való üzérkedést. Igaz, panaszkodni ezen a területen sincs miért: a 70 millió euró így is hatodával több, mint a 2004-ben elért bevétel.

Egyébként nézettségben is rekordot döntött a kontinenstorna. A 31 mérkőzést átlagosan 155 millióan látták világszerte, a rendező országok közül Svájcban például a lakosok 90 százaléka nézett bele az Eb valamelyik meccsébe. Komoly látogatottsága volt a torna website-jának is: az euro2008.comra 62 milliónál többen látogattak el, messze meghaladva az egymilliárd kattintást. Nem csak az UEFA nyert az Eb-vel, jól jártak a rendező országok is. A kontinensviadalt megelőzően Ausztriában például azt jósolták, hogy a háromhetes esemény 263 millió eurós nettó többletköltést generálhat, az ország GDP-jét pedig 0,15 százalékkal, 321 millió euróval dobhatja meg.

A tényleges számok azonban feltehetően az előrejelzéseket is túlszárnyalták, hiszen korábban az egész országban 830 ezer többlet-vendégéjszakát prognosztizáltak, ezzel szemben a legfrissebb adatok szerint csak Bécsbe több mint 1,2 millióan látogattak el július 7-e és 29-e között.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva