Hírek

2008.08.15. 18:41

Helyreállt a biztonság, de az oroszok maradnak

Az orosz „békefenntartók” továbbra is megszállva tartják Grúzia szakadár tartományait.

V.M.

„Dél-Oszétiában helyreállt a biztonság, de az orosz békefenntartók maradnak, hogy garantálják ezt a biztonságot” – mondta pénteken Dmitrij Medvegyev Angela Merkel német kancellárral tartott találkozója után az oroszországi Szocsiban. Az orosz elnök kijelentette: ha Dél-Oszétia és Abházia úgy dönt, függetlenné válik, akkor az orosz hadsereg segít nekik a döntés végrehajtásában. Szerinte kizárt annak lehetősége, hogy az oszétok és abházok a grúzokkal egy államban éljenek. Angela Merkel mindössze azt hangsúlyozta, hogy Grúzia területi épségére kell alapozni a rendezést.[caption id="" align="aligncenter" width="450"] Az oroszok továbbra is megszállva tartják Grúzia szakadár tartományait.
[/caption]

„Tbiliszi egyáltalán nem szándékozik Moszkvával tárgyalni területi épségéről, amelyet Oroszország megsértett, hanem csakis az agresszor orosz csapatok kivonásáról. Készek vagyunk megvitatni a fegyvernyugvást, de Moszkva nem ismeri el Grúzia függetlenségét, s ilyen helyzetben nehéz tárgyalásokat kezdeni” – mondta Mihail Szaakasvili grúz elnök. Pénteken az is kiderült, hogy Románia gyalogsági fegyvereket és lőszert szállított Grúziának. A román külügyminisztérium szerint a fegyverszállítás az ENSZ Alapokmányának és az Európai Unió fegyverexportra vonatkozó szabályainak a tiszteletben tartásával történt.

Az orosz nagykövet undorodik Orbántól

Visszautasította csütörtökön a Fidesz elnökének kijelentését a budapesti orosz nagykövet. „Orbán Viktor valótlanságot állít, és egyrészt nyugodtan, másrészt enyhe undorral fogadtam szavait. Az emberek szemébe hazudott, mert mindenki láthatta, ki volt a támadó” – közölte Igor Szavolszkij. Orbán Viktor a grúz-orosz konfliktusról egyebek mellett azt mondta: az elmúlt 20 évben nem volt példa olyan nyers erőpolitikára, mint amit Oroszország az elmúlt napokban vállalt. A volt miniszterelnök szerint amit az oroszok most mondanak, az semmivel sem különbözik attól, amit 56-ban mondtak Budapestről.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva