Hírek

2008.08.03. 11:16

Hidak, autópályák, repterek, mint befektetési célpontok

Egyre több hidat, autópályát, repülőteret és egyéb vagyontárgyakat terveznek eladni, illetve koncesszióba adni az Egyesült Államokban a jelzáloghitel-válság miatt megtépázott, pénzszűkében lévő szövetségi államok, illetve városok.

VGO - MTI

Mint az elemzők rámutatnak, válságos időkben az egyik legjobb befektetés az infrastruktúra, mert igaz, hogy nem lehet rajta nagyon meggazdagodni, de biztos és kiszámítható jövedelmet hoz. Legutóbb például a spanyol Abertis csoport és a Citigroup vezette konzorcium fizetett majdnem 13 milliárd dollárt azért, hogy 75 évig üzemeltethesse a Pennsylvania Turnpike fizetős autópályát. 2005-ben a Chicago Skyway hidat adta a város koncesszióba 1,8 milliárd dollárért, s a polgármester az idén tervezi bérbe adni a chicagói Midway repülőteret is.

A befektetési bankok tevékenységében is egyre nagyobb hangsúlyt kap az infrastruktúra, a Goldman Sachsnál például az utóbbi időben drasztikusan nőtt az ilyen jellegű ügyletek száma. A fejvadász cégek is arról számolnak be, hogy megugrott a kereslet az infrastrukturális beruházásokban járatos szakemberek iránt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva