Hírek

2008.08.18. 09:45

Idén nem emelkedik az áram ára?

Csak a jövő év elején számíthatunk az áram árának emelkedésére, annak ellenére, hogy a gáz ára minden negyedévben, s így várhatóan októberben is jelentős mértékben mozdul majd felfelé – írja az ingatlanmagazin.com a Népszabadságra hivatkozva.

ingatlanmagazin.com


A gáz ára hat az áram árára is, mivel az erőművek egy része ezzel a fűtőanyaggal üzemel, mégsem számíthatunk az ára drágulására az idei évben. Ennek egyik oka, hogy a Magyar Energia Hivatal az év közepén azt állapította meg, hogy a Magyar Villamos Művek (MVM) az év első felében túl drágán adta az áramot. Ezért csökkentenie kell az év végéig a belső árat. S habár az MVM érvényesítheti tarifájában a gázáremelést, az előbbi kioltja ezt.

Ugyanakkor, ha az emelés irányába ható tényezőket nézzük csak, abból is mindössze 1 százalék körüli lakossági áremelés adódna november-decemberben. Ilyen alacsony mértékű emelésre eddig azonban még soha nem volt példa.

A lap szerint megkérdezett szakértők a jövő év elejére teszik egy áramáremelés lehetőségét. Ezt azzal magyarázzák, hogy akkor egyrészt némileg módosul az árképzés rendszere, másrészt ismert lesz az újfent nagy horderejűnek ígérkező központi áramárverés eredménye, harmadsorban pedig a politika szintén érvényesítheti befolyását.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva