Hírek

2008.08.03. 06:49

Imádom az unokámat, de az anyja eltiltotta tőlem

LÁTHATÁSI JOG – Olvasónk panaszolja: iskoláskorú unokáját eltiltották tőle. Arra kíváncsi, milyen jogi eszközöket vehet igénybe, hogy láthassa a gyereket, akit nagyon szeret.

BAMA

Ha a szülők elváltak, a törvény kötelezi a gyermeket nevelő felet, hogy volt házastársa részére rendszeres láthatást biztosítson. Ez általában havonta két hétvége – mondták a Magyar György és Társai Ügyvédi Irodában. De megállapodás szerint lehet több is, vagy máshogyan beosztva. Például hetente az egyik hét végi napra. A gyermeket ilyenkor a nagyszülőnek is joga van látni. Ő ugyanúgy hozzátartozója a kicsinek.

Ha ezt a láthatást gyakorló szülő nem teszi lehetővé, gyámhatósághoz vagy bírósághoz fordulhatunk. Kezdeményezhetjük, hogy határozattal biztosítsák számunkra a láthatást. Ezt akkor is megtehetjük, ha a gyermek szülei nem váltak el. Törekedjünk megegyezésre, tanácsolja dr. Magyar. Célszerű először a gyámhatóságot felkeresni. Ők meghallgatják az érdekelteket, tájékoztatják őket jogaikról és kötelességeikről, és igyekeznek hozzásegíteni minket az egyezséghez.

Tudatosítsuk magunkban: a vita, veszekedés elsősorban a gyereknek árt. A felnőttek civakodásának gyakran életre szólóan ők isszák meg a levét.
A nagyszülőnek és az unokának joga van az élő kapcsolathoz. A gyámhatóság mellett kérhetünk segítséget a gyermek iskolájától is. A megállapodás szólhat úgy, hogy például tanítási idő után tölthetünk unokánkkal egy-egy órát az iskola valamelyik helyiségében. Ez is jobb és több a semminél. A láthatási jogot illetően jusson eszünkbe az öröklési rend. Hiszen ha úgy adódik, a gyermek és a házastárs helyébe az unoka lép be örökösként. Kissé visszás lenne, ha e törvény mellett a láthatás joga nem volna biztosítva.

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva