Hírek

2008.08.28. 11:02

Iskolatáska mellé laptop

Ma már nem számít különlegességnek, ha az iskolakezdés előtti készülődésben az iskolatáska, az új edzőcipő mellé műszaki cikkek, elsősorban számítástechnikai eszközök is felkerülnek a bevásárlási listára. Az Electro World szakértői az iskolakezdés előtt a laptopok és a mobiltelefonok iránti kereslet élénkülésére számítanak.

N. M.

Sok család az iskolakezdést használja fel arra, hogy lecserélje a kissé már lassú, régi számítógépet, vagy éppen egy új beszerzésével oldja meg azt a helyzetet, amikor rendszeresen együtt akar a gép elé ülni szülő és gyerek. „Ez utóbbi esetekben értékesítési munkatársaink mindig felhívják a vásárlók figyelmét, hogy érdemes előre felkészülni arra, amikor már az internetet is egyszerre akarja használni két családtag. Erre az esetre vezeték nélküli hálózati eszközöket ajánlanak a többszörös számítógép tulajdonosoknak. Pár éve ezeket az eszközöket szinte csak a vállalkozások vásárolták, ma már egyre több háztartásban számítanak mindennapos műszaki cikkeknek.” – mondja Leskó László, az Electro World számítástechnikai értékesítési vezetője.

Ha már megszületett a döntés arról, hogy szükség van egy új számítógépre, nyomban ott a következő kérdés: hordozható vagy asztali legyen-e. „A ma megvásárolható laptopok túlnyomó része rendelkezik mindazzal a tudással, amire a mindennapos használathoz szükség van, tehát internetezésre, különféle dokumentumok készítésére tökéletesen megfelelőek. Az áruk többnyire alacsonyabb az asztali gépekénél, főként, ha azt is figyelembe vesszük, hogy azokhoz még monitort is be kell szerezni. A jövőbeni költségekre is gondolva, áramfogyasztásuk jóval alatta marad a hagyományos PC-kének. Ugyanakkor, ha a későbbiekben valaki bővíteni szeretné számítógépét, vagy például egy számítógépes játékban élethű grafikai megjelenítést szeretne elérni, ahhoz az asztali gép az ideális.” – ad tanácsot a döntéshez Leskó László.

Nem nehéz megjósolni, hogy az idei ősz kedvencei a kétmagos processzorral ellátott laptopok lesznek, amelyek a tanévkezdési akciók ideje alatt már 100 ezer forinttól megvásárolhatók az Electro Worldben. Az új tanév kezdetén a számítógép mellett gyakran kerülnek a kosárba multifunkcionális – nyomtatásra és másolásra is alkalmas – nyomtatástechnikai eszközök is.

„A korábbi évek tapasztalatai alapján PC Klinikánk szakértői is készülnek az iskolakezdési időszakra, hiszen ilyenkor a megnövekedett számítógép eladások az ő munkájukat is megsokszorozzák. Sok kellemetlenséget előznek meg, akik a kiegészítő programok, vírusvédők telepítését, nyomtatók beállítását szakemberre bízzák, és otthon már csak bekapcsolniuk kell a gépet.” – mondja Leskó László. A közel száz százalékosan telített mobiltelefon piacon egyre kevesebb a valóban új vásárló. Az iskolakezdés táján azonban még az egyébként „mobilellenes” szülőnek is eszébe jutnak a különórák, az iskolán kívüli programok körüli egyeztetések, és beadják a derekukat.

Hökkön Attila az Electro World telekommunikációs értékesítési vezetője szerint ilyen célra általában az alaptudású, kedvezményes előfizetői kártyacsomaggal egybekötött készülékeket választják. A másik közkedvelt megoldás, amikor a szülők saját régebbi készüléküket adják át a csemetéknek, és magukat egy újabb – például fényképezőgéppel vagy GPS-szel kiegészített, vagy bluetooth kapcsolattal rendelkező – modellel lepik meg.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva