Hírek

2008.08.05. 06:06

Kalauz a digitális tévéhez

Szélesebb csatornaválaszték, élesebb kép, CD-minőségű hang, interaktív tévézés – ezt ígéri az átállás a digitális műsorszórásra. De mit kell tennünk, hogy mi is élvezhessük a legújabb technológiával sugárzott tévéműsorokat?

Németh Márk

A múlt hét óta tényleg a nyakunkon van a digitális átállás: a Magyar Televízió m2 adója pénteken megszüntette az analóg műholdas sugárzást, és már csak az új technológiával szórja a műsorát. Az év végére további hat adó (m1, Duna, Viasat3, Humor1, ATV, HírTv) földfelszíni digitális sugárzását kezdik el, 2011 végére pedig az uniós előírásnak megfelelően teljesen megszűnik a hagyományos, analóg földfelszíni műsorszórás. A tévétulajdonosokban ennek megfelelően joggal merül fel a kérdés, kell-e valamit tenniük ahhoz, hogy az új műsorszórási forma bevezetése után is tudják használni készülékeiket. Az új televízió vásárlásán gondolkodók nyilvánvalóan arról szeretnének tájékozódni, milyen készüléket érdemes venniük, hogy elérhessék és kihasználhassák a digitális televíziózás előnyeit. Lapunk ennek járt utána, szakértők segítségére támaszkodva. [caption id="" align="aligncenter" width="450"] A digitális átállás miatt nem kell majd a zsebünk mélyére nyúlni, aki nem tudja kifizetni az egyszeri tízezer forintot, havi 600-ért bérelhet dekódert
[/caption]

„A hagyományos, katódsugárcsöves tévék közül szinte semelyik sem alkalmas külső eszköz nélkül digitális adás vételére” – mondta lapunknak Szánthó Balázs, a Media Markt szakértője. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy a kukába kellene dobni az ilyen tévéket, hanem azt, hogy olyan készüléket kell hozzájuk csatlakoztatni, amelyik úgy alakítja át a digitális jeleket, hogy az számukra is értelmezhető legyen. Ez a kütyü dekóder vagy set-top box néven ismert, és a tévékészülék AV bemenetén egy arra alkalmas kábel segítségével lehet csatlakoztatni. A jelenleg is kapható set-top boxok ára tízezer forint környékén kezdődik, és gyakorlatilag a csillagos égig terjed. „A dekóderek ára a következő években biztosan zuhanni fog” – mondta ugyanakkor lapunknak Márton György, a Nemzeti Hírközlési Hatóság szóvivője. Hozzátette: a kevésbé tehetősek számára a digitális műsorszolgáltató lehetőséget biztosít arra, hogy kedvezményesen bérelhessék majd a készüléket. Ennek a díja a mindenkori minimálbér egy százaléka lesz, ami havonta 600 forint körüli összeget jelent.

Dekóderre nem csak a harmincéves Videoton készüléknek, hanem az egy-két éve vásárolt plazma- vagy LCD tévének is szüksége lehet. Annak ellenére, hogy a korszerű lapostévék nagy részébe az elmúlt pár évbe beépítettek egy olyan vevőegységet, amely elviekben lehetővé teszi a digitális adás fogását (ezt a beépített „tunert” a DVB-T rövidítés takarja). A problémát az okozza, hogy a digitális adások többféle tömörítési eljárást alkalmaznak, aminek célja, hogy minél több csatorna kaphasson helyet egy sávban. Azonban az egyes dekóderek és tunerek nem mindegyik tömörített digitális jelet tudják „kibontani”. „Nyár közepéig nyitott kérdés volt, hogy a digitális vétel Magyarországon melyik tömörítési eljárással valósul meg, ma már tudjuk, hogy a jelenleg legfejlettebb MPEG 4-re esett a választás. A hazai boltokban jelenleg forgalmazott lapostévék többsége azonban még nem tudja kezelni ezt a formátumot, így ezen tévék esetében is szükségessé válik a set-top box használata” – magyarázta Pór Sándor, az Electro World szórakoztató elektronikai részlegének értékesítési vezetője.

Érdemes tehát megnézni a tévé használati utasítását, mert az azokat a tulajdonságait tartalmazza, amelyek nincsenek feltüntetve a külsején. Akinek tehát olyan televíziója van, amelyiknek nincs DVB-T bemenete és nem mpeg-s kódolású, szüksége lesz a dekóderre. És ha saját magunknak vásárolunk set-top boxot, a legfontosabb tényező, amire figyelni kell, hogy mpeg4-kompatibilis legyen.

A rádiós átállás szerencsére még messze van

Nem csak a tévézésnél, hanem a rádiózásnál is lesz digitális átállás. Ennek időpontja azonban kicsit távolabbi, hiszen a tervek szerint 2014-ig lehet majd hallgatni a hagyományos analóg csatornákat. Sőt, akár tovább is, ha addig nem épül ki megfelelő digitális lefedettség. Ez megnyugtató, hiszen ma hazánkban még alig kapni a digitális rádióadók vételére alkalmas, úgynevezett DAB-rádiót, amelynek ára még a set-top boxénál is borsosabb, 30-40 ezer forintnál kezdődik. Ami már most biztos, hogy digitális csatornán biztosan fogható lesz az Inforádió, a Lánchíd, valamint a Klub Rádió, továbbá a Magyar Rádió adásai és a Katolikus Rádió.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva