Hírek

2008.08.31. 06:00

Kátyús az út, tönkrement tőle az autóm

Olvasónk autójában az utcabeli kátyúk komoly kárt tettek. Az utat saját költségükön a lakók egyszer már rendbehozatták. Pedig ez az önkormányzat feladata lenne.

Rados Virág

Tulajdonosának kötelessége rendben tartani az utat – mondták a Magyar György és Társai Ügyvédi Irodában. Ha ezt elmulasztja, amiből a lakóknak káruk származik, követelhetik annak megtérítését. Fényképeket készíthetnek a kátyúkról, a tönkrement autókról. Tanúkat is állíthatnak, akik igazolják: a károkat a rossz út okozta. Ezekért az útfenntartót terhelheti a felelősség. A kártérítést követelhetik az út tulajdonosától. Felszólíthatják ügyvéd által hivatalos levélben a fizetésre, hagyhatnak neki fizetési meghagyást a bíróságon, polgári pert indíthatnak ellene.

Megoldás lehet még, hogy a lakók felkeresik önkormányzati képviselőjüket: lobbizzon ügyükért a képviselő-testületben. Elvégre őt azért választották meg, hogy képviselje a lakóhely polgárainak érdekeit.

Ha az út a helyhatóság tulajdona, sa másik lehetőség, hogy a lakók próbáljanak meg együttműködni az önkormányzattal – tette hozzá az ügyvéd. Célravezető lett volna, ha a közösség megkeresi az ügyben az önkormányzatot. Megállapodhattak volna, hogy az útjavítás költségeinek egy részét magukra vállalják. A helyhatóság így az érintett polgárok pénzével is számolhat. Összefogással könnyebb rábírni az illetékeseket, hogy törődjenek az út-üggyel.

A harminc ingatlantulajdonos által befektetett nyolc-nyolcezer (összesen 240 ezer) forint valóban kevés lehetetett ahhoz, hogy a gondot egyszer és mindenkorra megoldják. Ráadásul ha az önkormányzat látja, hogy a polgárok egyszer már saját erejükből megoldást találtak, nem törődik majd a későbbi panasszal. Ezt nem szabad hagyni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva