2008.08.20. 18:44
Kenyérünnep a Pékek Fejedelmi Rendjével
Augusztus huszadika a hagyomány szerint az új kenyér napja is, a vakáció utolsó négy hetét pedig a népnyelv az új kenyér havának is nevezi. Régen ugyanis ekkor a kemény munkával frissen learatott gabonából sütött kenyér került az asztalra.
[caption id="" align="alignleft" width="265"] Az igazi kenyér legalább hat órán át készül, a gyorskelesztéssel készült utánzatok semmit sem érnek - fotó: Kerék Ágnes
[/caption] Idén augusztus 20-án a Magyar Pékek Fejedelmi Rendje – amely Komáromban Kenyérmúzeumot tart fenn – 5. alkalommal rendezte meg a Kenyérfesztivált Budapesten, a Kossuth téren, a Néprajzi Múzeum előtt. Egész nap égtek a kemencék, mégsem volt elég a több száz kiló liszt: délután négykor már alig lehetett kenyeret kapni a vásári hangulatban. Az igazi kenyér legalább hat órán át készül, a gyorskelesztéssel készült utánzatok semmit sem érnek – hangoztatta a Kossuth térre felsorakozott pékek serege. Meg is tettek mindent, hogy ezt bebizonyítsák: aki a hosszú sorban állás után péksüteményhez jutott, nem panaszkodott. A kemencéből kivéve, még melegen elfogyott az összes ropogós héjú finomság.
Csalódást csak a kenyérlángos okozott: annak tésztáját ugyanis nem a Kossuth téren sütötték. A hideg lapokat fekete nejlonzsákokból húzta elő a szorgos péksegéd. A hagyományos ízeket keresve azonban a legnagyobb sor mégis előttük állt. A legkisebbek pedig, amíg szüleik a sorban álltak, megtudhatták, hogyan lesz a lisztből kenyér. A gyerekek pedig hősiesen állták a meleget: búzát hántoltak, lisztet őröltek, kovászt készítettek, gyúrtak, kelesztettek. Szorgosan készítették a különböző csiga, hernyó és autó formájú kenyereket, amelyeket aztán a pékek segítségével ki is sütöttek. Majd büszkén mutogatták és fogyasztották munkájuk gyümölcsét szüleikkel.