Hírek

2008.08.03. 05:57

Kész az új szerelmi sokszög

Szeptembertől új sorozattal jelentkezik a Magyar Televízió. Tíz évvel Sas Tamás sokszorosan díjnyertes első filmje után tizenkét részben követhetjük nyomon a Presszó mindennapjait. A jeleneteket akkor is és most is fix kameraállásból vették fel.

Boda Veronika

[caption id="" align="alignleft" width="265"] A Presszó Annáját Söptei Andrea alakítja
[/caption] „Furcsa volt a forgatás, olyan koncentrációt és odafigyelést igényelt, mintha színházban lennék. Színészileg nagyon nehéz munka volt” – mondta Tordai Teri a Presszó 10 című sorozat sajtóbemutatóján. A színésznő hozzátette, mivel ezúttal is egy kameraállásból vették fel a jeleneteket, a színészek komoly érzelmeket voltak képesek megmutatni, a hosszú snittek, vágás nélküli jelenetek miatt pedig a közönség együtt tud lélegezni a történettel. Kautzky Armand is megerősítette a Jászai Mari-díjas színésznőt: elmondta, ez a munka közelebb állt a színházhoz, mint egy szokásos filmforgatáshoz.

A mostani produkció ugyanannak a kávézónak az életét – a benne feltűnő sorsokat, életutakat – mutatja be tizenkétszer 50 percben, mint az 1998-as film. Sas Tamás, a rendező mai, mindenkit értintő problémákat és elgondolkodtató helyzeteket ígér. Elmondta, a történet ott folytatódik, ahol az előző véget ért: egy kusza szerelmi négyszögben bekövetkező tragédiánál. Csak éppen tíz évvel később. „A történetet úgy találtuk ki, hogy mindenki számára élvezhető legyen. Ne csak a sokak által megcélzott 18–49 éves célcsopornak” – mondta a rendező. A sajtótájékoztatón látott jelenetekből pedig kiderül, izgalomban is lesz része a nézőknek: a sorozat végén ismét meghal valaki.

A forgatókönyvhöz a magyar kortárs irodalom élvonalát toborozta össze Sas Tamás: közreműködött többek között Darvasi László, Forgách András, Egressy Zoltán és Bächer Iván is. A munkálatokat Csikesz Judit fogta össze. Az eredeti Presszót a belvárosi Munkácsy Mihály utcában forgatták, a mostani jeleneteket pedig teljes egészében stúdióban készítették. A díszletépítők pedig milliméterre pontosan rekonstruálták az eredeti díszletet, valamint az utcaképet. A történet télen játszódik, de a sorozatot nyáron vették fel, ezért a téli hangulatot digitális trükkökkel oldották meg.

Az új Presszóban összesen 130 színész tűnik fel, és felbukkannak régi szereplők is: a három fő karakter közül Dóri szerepét annak idején Kecskés Karina, most pedig Kovács Patrícia alakítja. Borit Fullajtár Andrea, Annát Söptei Andrea játssza. Állandó szereplőként találkozhatnak a nézők Stohl Andrással, Herczeg Adriennel, valamint Szávai Viktóriával is. A sorozat befejeztével, december környékén a nézők egy mozifilmet is láthatnak, amelyet a legjobb jelenetekből állítanak össze. Sas Tamás mégis azt mondja, érdemes lesz betérni a mozikba is, mert a film új izgalmakat is tartogat.

HD-ben a legjobbat

A Presszó 10 mérföldkő a magyar filmgyártás történetében: az egész sorozatot HD-ben (High-Definition – nagyfelbontású) forgatták, olyan kamerával, amely különlegesen jó, a mozifilmet megközelítő vizuális minőséget produkál. A HDTV egy televíziós sugárzási norma, amely az eddigi (PAL, SECAM, NTSC) szabványoknál jelentősen nagyobb felbontású képet tesz lehetővé. Az ilyen közvetített adás már digitális formában továbbítódik, eltérően a korábbi analóg átviteltől. A névben szereplő High-Definition elsősorban az előnyösebb megjelenítési lehetőségekre céloz, mintsem a mindenkori kép minőségére, vagy annak élességére, amely nagyban függ a felvétel körülményeitől.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva