Hírek

2008.08.30. 07:17

Kételkednek Gyurcsány programjában

Harmadik napja folyik a vita a Gyurcsány Ferenc által bejelentett adócsökkentési és gazdaságélénkítő javaslatról. Ezúttal a lakosság is hozzászólt. A kormányfő magabiztosnak, ugyanakkor nyitottnak tűnik.

Ambrus Vilmos

[caption id="" align="alignleft" width="465"] Kiss Péter szerint a kormányfő adócsökkentési javaslata azt üzeni az SZDSZ-nek, hogy új alapokon helyreállítható a koalíció. FOTÓ: KERÉK ÁGNES
[/caption]Az emberek többsége szerint nem fog csökkenni az adója, a lakosság szkeptikusan fogadta a miniszterelnök adó- és  járulékcsökkentési elképzeléseit. Gyurcsány Ferenc szerdán hozta nyilvánosságra a javaslatokat, azóta főleg a pártok és szakértők mondták el róla véleményüket.

Most az embereken volt a sor: a Szonda Ipsos felmérése szerint a megkérdezettek több mint fele úgy gondolja, nem fog csökkenni az adója, és mindössze 5 százalék véli azt, hogy az adóteher érzékelhetően kevesebb lesz. A válaszadók 56 százaléka nem tartja valószínűnek, hogy kisebb adók mellett többen fognak adót fizetni; 34 százalék valószínűsíti, 10 százalék pedig nem tudja. A megkérdezettek 66 százaléka szerint Gyurcsány Ferenc nem mond le akkor sem, ha nem fogadják el az adó- és költségvetési  törvényeket. A Szonda Ipsos által megkérdezett ötszáz személy kevesebb mint fele, 48 százaléka válaszolta azt, hogy a miniszterelnök által kínált megegyezés létrejötte „nem igazán valószínű”. A felmérés szerint az emberek inkább úgy vélekednek, az SZDSZ valószínűleg meg fogja szavazni az Országgyűlésben Gyurcsány Ferenc programját.

Akiken az adócsomag támogatása múlik

Az SZDSZ-nek még nincs egységes és hivatalos álláspontja a Gyurcsány-programról. A volt koalíciós partner kétnapos ügyvivői testületi ülést tart: a javaslat részleteit tárgyalják meg, illetve kialakítják véleményüket. Néhány liberális politikus azért már mondott pár szót. Fodor Gábor elnök örül a cselekvési programnak, Gulyás József, az országos tanács elnöke úgy összegzett: az elképzelések nem rosszak, de sok a megválaszolatlan kérdes. Érdekes viszont, hogy az MDF az elképzelések egyes részeit támogatná, legalábbis Herényi Károly frakcióvezető szerint. A Fidesz arra emlékeztet: Gyurcsány több esetben egymásnak ellentmondó programokat próbált végrehajtani, mert például voltak már adócsökkentési meg adóemelési elképzelései is.

Természetesen Gyurcsány is folyamatosan kommentálja az elképzeléseivel kapcsolatos véleményeket. A miniszterelnök egy interjúban azt mondta, várja a pártok javaslatát a programhoz. Úgy látja, az adócsökkentő javaslatokra nem fognak nemmel szavazni az ellenzékiek, és a költségvetésnek is meglesz a parlamenti támogatottsága. A kormányfő programja egyik jól érzékelhető hatásaként azt nevezte meg, hogy egy átlagos fizetésű embernek minden hónapban 5-6 ezer forinttal több marad a zsebében.

A Gyurcsány-programot a szocialista politikusok sem hagyják szó nélkül. Kiss Péter szerint a kormányfő adócsökkentési javaslata azt üzeni az SZDSZ-nek, hogy új alapokon helyreállítható a koalíció. A kancelláriaminiszter nyilatkozatának időzítése nyilván nem véletlen: a liberálisok ma is tanácskoznak a programról. Kiss Péter mellett Lendvai Ildikó is megszólalt. A szocialista frakcióvezető az esetleges kételkedők megnyugatására közölte: az adócsomagnak van fedezete.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva