Hírek

2008.08.16. 06:01

Kifosztott a kérdezőbiztosnak álcázott tolvaj

Olvasónkat megszólította az utcán egy férfi, aki kérdezőbiztosnak mondta magát. A hölgy megállt, válaszolgatott neki, közben az idegen bűntársa kifosztotta.

BAMA

Alapszabály, hogy ne álljunk szóba az utcán idegennel. Ezt bűnügyi rendőr szakértőnk tanácsolta. Nemcsak gyerekkorunkban fontos, hogy ne álljunk meg a „cukros” bácsinak. a forgalmas csomópontokon a közterületeket mára elözönlötték a kérdezőbiztosok, alapítványoknak gyűjtők, kéregetők, jósok, illegális árusok. Akad köztük jócskán olyan, aki csak ennek mondja magát, de valójában a tárcánkra fáj a foga. Ugyanakkor otthon a gázóra-leolvasó vagy a postás nem okozhat bajt. A közös képviselő segíthet abban, hogy mikor fogadhatjuk őket – mondjuk időpontot egyeztet velük, és jelzi nekünk érkezésüket.

Mit tegyünk, ha idegen állítana meg minket? Határozottan menjünk tovább. A koldusok a sarkon ülve „passzívan” kéregetnek, az alapítványok többnyire társadalmi hirdetéshez folyamodnak. Manapság egyre gyakrabban szólítanak meg minket közvéleménykutatók, kérdezőbiztosok. Ismerős helyzet, hogy némelyek hosszan kérdezősködnek, még az adatainkra is kíváncsiak. Ezeket nem kötelező megadnunk. Sőt, ajánlott az óvatosság – ki tudja, mire használják fel később őket. Legyünk kételkedők! Önvédelemből ne vegyük készpénznek az utcai bemutatkozásokat. Akkor sem, ha igazolványt lobogtatnak, könnyű ugyanis fényképes (ál)dokumentumot gyártani. A legkiszolgáltatottabbak az egyedül közlekedők, köztük a nyugdíjasok. A magányos idős ember jobbára megörül a jó szónak, amit egy idegentől is szívesen fogad. Sajnos gyakran előfordul, hogy bűnözővel van dolga. A budapesti rendőrség ingyenes vagyonvédelmi szolgálata szívesen ad tanácsot ezekben a kérdésekben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva