Hírek

2008.08.26. 14:20

Kiújuló hidegháború Grúzia miatt

Az Egyesült Államok felülvizsgálja Oroszországgal fenntartott kapcsolatait, közben amerikai hadihajók tartanak a Fekete-tengerre.

MTI

Az Egyesült Államok felülvizsgálja Oroszországgal fenntartott kapcsolatait - jelentette be hétfőn a Fehér Ház. Oroszország megszegte a Grúziával kötött tűzszüneti megállapodást - hangsúlyozta Tony Fratto, az amerikai elnöki hivatal szóvivője a Texas állambeli Crawfordban, ahol George Bush elnök a szabadságát tölti éppen.

Hasonlóan fogalmazott Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter is, útban újabb közel-keleti tárgyalásaira. Az Egyesült Államok a Kaukázusi válság következményeként megvizsgálja Oroszországgal fenntartott kapcsolatait - jelentette ki Rice repülőgépe fedélzetén.

Szerdán amerikai hadihajók érkeznek abba a Grúzia nyugati részén fekvő kikötővárosba, ahol orosz katonák is állomásoznak - jelentette be az Egyesült Államok. Az amerikai hadihajók érkezése tovább növelheti a feszültséget Oroszország és az Egyesült Államok között.

A McFaul és a Dallas amerikai hadihajók szerdán várhatólag a Grúzia nyugati részén fekvő Potiba érkeznek, ahol orosz katonák is állomásoznak.

Az Egyesült Államok tbiliszi nagykövetségének szóvivője kedden jelentette be a két amerikai hadihajó érkezését. A szóvivő szerint a hajók a grúz kormány kérésére szállítanak humanitárius segélyt a város lakosságának.

Az amerikai hadihajók érkezése tovább növelheti a feszültséget Oroszország és az Egyesült Államok között, hiszen orosz és amerikai erők így közvetlenül farkasszemet nézhetnek egymással a grúz fekete-tengeri kikötővárosban.

Oroszország már korábban bejelentette, hogy ellenőrizni kíván minden szállítmányt, amely befut Poti kikötőjébe. Az amerikai nagykövetség szóvivője közölte: az amerikai fél senkit sem akar provokálni, de el akar jutni mindenhova, ahova segélyt viszik.

Oroszország állítja, hogy a francia közvetítéssel létrejött tűzszüneti megállapodással összhangban tart békefenntartó katonákat Potiban. A nyugati államok ellenben úgy vélik, hogy ez ellentétes a tűzszüneti egyezséggel, és követelik az orosz katonák kivonását a grúz gazdaság számára fontos kikötővárosból.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva