Hírek

2008.08.05. 18:21

Költekezés fedezet nélkül

Az ellenőrzött 167 önkormányzat 20-40 százalékánál talált a tervezettől eltérő költségvetési hiányt az Állami Számvevőszék (ÁSZ).

É. S.

A megyei, megyei jogú városi, kerületi és városi önkormányzatok mintegy kilencven százaléka nem biztosította a 2004, 2005 és 2006-os években a tervezett bevételek és kiadások egyensúlyát, tehát költségvetési bevételeik nem nyújtottak fedezetet a kiadásokra. Az ellenőrzött önkormányzatoknál a működési célú költségvetési kiadások csökkentése érdekében intézmények összevonásáról, átszervezésekről, átadásokról döntöttek. Az önkormányzatok ötöde 2007-ben devizaalapú, hosszú lejáratú változó kamatozású kötvényt bocsátott ki. Ezzel összefüggésben az ÁSZ arra figyelmeztetett, hogy az árfolyamváltozás, valamint a változó kamatmérték miatt a kötvénykibocsátás kockázatot jelent. A számvevőszék vizsgálata szerint az európai uniós források igénybevételére a szabályozottság terén a megyei, megyei jogú városi, kerületi és városi önkormányzatok kilencven százaléka nem készült fel eredményesen 2004–2006 között.

Így például nem rendelkeztek a pályázatkészítés, a forrásokkal támogatott fejlesztés lebonyolítási feladatairól és felelőseiről, továbbá nem szabályozták a pályázatok koordinálásával összefüggő feladatokat.

Fidesz: alamizsna a 15 milliárd

„Csődközeli helyzetben vannak az önkormányzatok, ezért a finanszírozás felülvizsgálatára van szükség” – hangoztatta kedden Gyimesi Endre. A fideszes országgyűlési képviselő szerint „a megélhetéshez kevés, az éhenhaláshoz sok” az az összesen 15 milliárd forintos vissza nem térítendő támogatás, amelyet ”alamizsnaként” kaptak a múlt hónapban a nehéz helyzetben lévő önkormányzatok. Zalaegerszeg polgármestere kifogásolta, hogy Gyenesei István önkormányzati miniszter úgy tüntette fel, mintha új forrásokhoz jutottak volna az önkormányzatok, holott ez az összeg benne van a költségvetésben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva