Hírek

2008.08.19. 05:52

Leonardo da Vinci házasságot közvetített?

Ha valaki 500 évvel az internetes párkeresés kora előtt született, aligha lehetett számára jobb lehetőség az igazi felkutatására, mint hogy elkészítteti portréját – Leonardo da Vincivel.

HVR

Egy ismeretlen fiatal hölgy feltehetően éppen ezt tette: az őt ábrázoló rajzról, amelyet korábban ismeretlen német mesternek tulajdonítottak, most több szakértő is azt gondolja, hogy a reneszánsz festő műve, s hogy a hölgy képét egy távolsági házassági ajánlathoz készítette el maga Leonardo.
A balra tekintő nőalak reneszánsz öltözéket visel és ruhájának vállát az úgynevezett Vinci-csomók díszítik, mint Leonardo számos művét.

A képet 1998-ban nem egészen 22 ezer dollárért vásárolta egy magángyűjtő egy New York-i árverésen – ha beigazolódik az alkotójára vonatkozó feltevés, dollármilliókat is érhet. Az alkotást az a párizsi laboratórium is elemezte, amely korábban Leonardo da Vinci Hermelines hölgy című képét is azonosította, de a radiokarbonos vizsgálat a kép korának pontosabb meghatározására még hátravan.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva