Hírek

2008.08.13. 16:31

Lezárul a jelentkezés a pótfelvételire

Az a 14 ezer jelentkező, aki a rendes eljárásban nem tudott bekerülni valamelyik felőoktatási intézménybe, szinte biztosan bekerülhetett a pótfelvételi eljárásban, és nem csak költségtérítéses képzésre.

F.K.

A diákok alap-, egységes, osztatlan képzések és felsőfokú szakképzések esetében 1633 szak közül választhattak, míg a felsőfokú végzettséggel rendelkezők számára 573 mesterképzési szakot hirdettek meg.

Az alapképzések legtöbbje költségtérítéses, a mesterképzések és a felsőfokú szakképzések között viszont találhatunk államilag támogatottakat is.

[caption id="" align="aligncenter" width="400"] Az a 14 ezer jelentkező, aki a rendes eljárásban nem tudott bekerülni valamelyik felőoktatási intézménybe
[/caption]

Eddig ugyan az volt a gyakorlat, hogy az államilag finanszírozott helyeket a pótfelvételi keretében nem hirdették meg, kizárólag költségtérítéses helyeket lehetett elérni. Ebben az évben azonban változott a helyzet, sok helyet az államilag finanszírozott klépzésben nem sikerült betölteni.

Részben nagyon kevés volt a jelentkező: míg 2003-ban 160 ezer felvételiző közül válogathattak az iskolák, idén összesen 96 ezren jelentkeztek, közülük már az első közben 82 ezer gólyát fel is vettek. A változásnak feltehetően az az oka, hogy a mesterképzésekre szerény hallgatói létszám adta be felvételi lapját.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva