Hírek

2008.08.21. 19:31

Magyarok Világszövetsége: harmadszor is Patrubány az elnök

Harmadszorra is Patrubány Miklóst választotta elnöknek a Magyarok Világszövetsége (MVSZ) tisztújító küldöttgyűlése - tájékoztatta a szövetség csütörtökön az MTI-t.

MTI

Első ízben 2000-ben lett elnök Patrubány Miklós, akkor Boross Péter volt miniszterelnök ellenében nyert. Ezúttal ellenjelölt nélkül indult, mert visszalépett az egyetlen ellenjelölt: Mikola István országgyűlési képviselő, volt egészségügyi miniszter - olvasható a távirati irodához eljuttatott közleményben. Az elnökhelyettesi tisztséget a következő négy évben is L. Németh Erzsébet tölti be. A Kárpát-medencei régió elnöke továbbra is a Kolozsváron élő András Imre lesz, aki 1990-től hat éven át volt a bukaresti parlament képviselője.

Új elnök került a Kárpát-medencén kívüli régió élére: az Adelaide-ben élő, 48 éves Ladó László személyében, aki egyben a Dél-Ausztráliai Magyar Egyesületek Szövetségének elnöke is. A tisztújító közgyűlés megválasztotta a két régió elnökségének 11-11 tagját is. Hasonlóképpen megválasztotta az etikai bizottság, a felügyelő bizottság, a szabályzat-felügyelő bizottság, valamint a stratégiai bizottság hat-hat tagját is - áll a közleményben.

A tisztújító küldöttgyűlésnek otthont adó Magyarok VII. Világkongresszusa szerdán ért véget. A kongresszuson számos határozat született: köztük az egyik felhatalmazta a Magyarok Világszövetségét, hogy járjon el az 1956-os szovjet bevonulás miatt okozott károk megtérítése érdekében. Határozat született arról is, hogy újabb népszavazást kezdeményeznek a határon túli magyarság állampolgárságának ügyéről, s ennek kiírásához legalább egymillió aláírást akarnak összegyűjteni a törvényben előírt 200 ezer helyett.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva