Hírek

2008.08.11. 16:00

Magyarország a béke pártján áll a kaukázusi konfliktusban

A magyar kormány a béke pártján áll, és a tárgyalásos megoldást szorgalmazza a kaukázusi konfliktusban.

mti

A magyar kormány a béke pártján áll, és a tárgyalásos megoldást szorgalmazza a  kaukázusi konfliktusban – közölte a kormányszóvivő hétfői tájékoztatóján, újságírói kérdésre válaszolva. Hozzátette: a kormány folyamatosan egyeztet az Európai Unióval, nincs eltérő álláspontja.

Napokig tartó tűzpárbaj után Grúzia múlt pénteken indított katonai támadást az országtól elszakadt Dél-Oszétia ellen, azután  hogy a tbiliszi kormány úgy döntött, „helyreállítja az alkotmányos  rendet” a területen. Válaszul Oroszország bombázta Grúziát. A harcok – amelyekbe azóta Abházia is bekapcsolódott – azóta is zajlanak. A harcoknak a különböző források szerint több mint ezer halottja  van.

Az Európai Unió, az Európa Tanács, az Európai Biztonsági és  Együttműködési Szervezet és a NATO is a dél-oszétiai harcok azonnali  leállítására szólított fel.

Dél-Oszétia (északon) és Abházia (nyugaton) egyaránt a  Szovjetunió szétesése után, az 1990-es évek elején megvívott véres háborúban szakadt el Grúziától, amely helyre akarja állítani fennhatóságát felettük. Az 1992-ben megkötött tűzszüneti megállapodás értelmében orosz–grúz–oszét békefenntartó erők őrzik a felek között meghúzott tűzszüneti vonalat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva