Hírek

2008.08.19. 14:38

Magyarország és Szlovénia összekapcsolódott

Kedden ünnepélyesen összekapcsolták Tornyiszentmiklós és a szlovéniai Pince között az M70-es autóutat a szlovén A5-ös autópályával. A nemzeti színű szalagot Gyurcsány Ferenc magyar és Janez Jansa szlovén kormányfő vágta át a két ország közlekedési minisztereinek jelenlétében.

BAMA

Radovan Zerjav szlovén közlekedési miniszter avatóbeszédében úgy fogalmazott: a 34 kilométer hosszú muravidéki autópálya elsősorban az itt élők gondjait enyhíti, miután megszűnik a közutakat eddig terhelő kamionforgalom. Szabó Pál közlekedési miniszter mindehhez azt is hozzátette, hogy a két ország közötti autópálya-kapcsolat megteremtése után a vasúti összeköttetés kiépítése a következő közös feladat.

Letenye és Tornyiszentmiklós között 2004-ben adták át a 18,6 kilométeres autóutat. Az M70-est kedden újabb 3,2 kilométerrel egészítették ki, amely közvetlenül csatlakozik a szlovén A5-ös, muravidéki sztrádához.

A 31 kilométer hosszú Pince–Lendva–Belatinc (Beltinci) autópálya kétszer két sávos, amelyhez Rédics–Hosszúfalu (Dolga Vas) felől további 2,8 kilométeres gyorsforgalmi út csatlakozik. A Muravidék és Maribor közötti 85 kilométeres sztráda még hiányzó 20 kilométeres szakaszát várhatóan októberben adják át, így közvetlen összeköttetést teremt Tornyiszentmiklóstól és Rédicstől Mariborig vagy az ausztriai Graz felé, illetve Ljubljanán keresztül Koperig és az olasz határig.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva