Hírek

2008.08.29. 14:29

Már októberben megnyitjuk a tbiliszi nagykövetséget

A tervezettnél korábban, már októberben megnyílik a grúziai magyar nagykövetség – jelentette be Göncz Kinga Budapesten.

mti

– A tervek szerint tavasszal nyitottuk volna meg a tbiliszi magyar nagykövetséget, de ezt előre hozzuk. Részben azért, hogy szorosabb kapcsolatunk legyen Grúziával, a grúz vezetéssel. Azt gondolom, hogy ez szimbolikus is. A megnyitásra magam is kiutazom Tbiliszibe – mondta Göncz Kinga a parlament Európai ügyek bizottságának ülése után.

A korábbi tervekhez képest többen is dolgoznak majd a nagykövetségen. Ráadásul a megváltozott viszonyok miatt a korábban tervezett helyett egy másik diplomata lesz a magyar nagykövet a grúz fővárosban.

Göncz Kinga azt is elmondta, hogy a kialakult helyzet miatt a Külügyminisztériumba hívatják a budapesti orosz nagykövetet. A Grúziában történtek miatt továbbá azt fogja javasolni Magyarország a jövő heti rendkívüli EU-csúcson, hogy a közösség gyorsítsa fel a lépéseket a közös energiapolitikában. A másik javaslat a keleti szomszédságpolitika megerősítése, hogy az unió adjon nagyobb támogatást ezeknek.

A kérdésre, hogy a kaukázusi konfliktus miatt Magyarország felfüggeszti-e a tárgyalásokat a Déli Áramlat gázvezetékről, Göncz Kinga azt mondta: nemcsak Magyarországnak, hanem az Európai Unió többi országának is végig kell gondolnia, merre lép tovább energetikai szempontból.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva