Hírek

2008.08.25. 16:48

Marketing Centrum: izgalmas politikai szezon várható

Az őszi politikai szezonnyitány kezdetén nagyjából ugyanúgy áll a pártok támogatottsága, mint ahogy az év elején is állt – közölte januári és augusztusi felmérései alapján a Marketing Centrum.

BAMA

Az augusztus közepén készült felmérése szerint a Fidesz nagyon nagy fölénnyel nyerné a parlamenti választást, ha most vasárnap lennének a választások. A pártválasztók körében 55 százalék a Fidesz támogatottsága, ami akár kétharmadnál nagyobb mandátumtöbbséghez is elég lehetne, az MSZP jelenlei 29 százalékra becsülhető támogatottsága mellett.

A felmérés szerint az MDF esetében most is valószínűnek látszik az öt százalék fölötti eredmény, az SZDSZ esetében viszont jelenleg az a valószínűbb, hogy nem érnék el az öt százalékot - írták. Az elemzés szerint a parlamenten kívüli pártoknál minimális esély sem látszik az ötszázalékos küszöb átlépésére. A Marketing Centrum januári felmérése szerint a Fidesz támogatottsága a megkérdezettek körében 38 százalék, az MSZP-é 23 százalék, az SZDSZ-é 3, az MDF-é 4 százalék volt. Augusztusban a megkérdezettek 41 százaléka a Fideszt, 22 az MSZP-t, 3 az SZDSZ-t, 5 az MDF-et támogatta.

A Marketing Centrum szerint a közvélemény tisztában van azzal, hogy a szokásosnál is izgalmasabb politikai szezon várható, amelyben fontos politikai és gazdasági kérdések kerülnek majd napirendre. Megjegyezték: "az előre hozott választás teljesen megosztja a közvéleményt, noha sokan vannak, akik nem szeretnék (50 százalék; szeretné: 25 százalék; mindegy, nem tudja: 25 százalék), ha 2010-ig Gyurcsány Ferenc maradna a miniszterelnök.

A megkérdezettek 25 százaléka számára az a legfontosabb kérdés, hogy bukik-e a kormány, lesz-e előrehozott választás. A többséget viszont ennél jobban izgatja, hogy felgyorsul-e a gazdasági növekedés, vagy az hogy "lesz-e adócsökkentés", illetve az, hogy elfogadja-e a parlament a 2009-es költségvetést.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva