Hírek

2008.08.12. 17:49

Medvegyev leállította az orosz támadásokat

Mégis vannak magyar turisták a hárorús övezetben, ahol kedden az orosz elnök, Dmitrij Medvegyev leállította a hadműveleteket. Közben Grúzia bejelentette: kilép a Független Államok Közösségéből.

Farkas Károly

Mégis vannak magyar turisták Grúziában, annak ellenére, hogy a Külügyminisztérium korábban közölte, csak az ENSZ-misszióban és az EBESZ-ben szolgálatot teljesítő tíz magyarról tudnak. A két magyar turista hogylétéről egyelőre semmi hír, a térségben ugyanis nincs magyar külképviselet. Tervezik egy magyar nagykövetség felállítását Tbilisziben, sőt már a nagykövetet is kiválasztották, ám amíg a harcok folynak, nem utazhat ki a kaukázusi országba.

[caption id="" align="aligncenter" width="400"] Mégis vannak magyar turisták hárorús övezetben, ahol kedden az orosz elnök, Dmitrij Medvegyev leállította a hadműveleteket.
[/caption]

A tárca ezért arra kéri az állampolgárokat, hogy értesítsék a minisztériumot, ha rokonuk, ismerősük tartózkodik a kaukázusi országban. A Külügyminisztérium azt tanácsolja a kint lévő magyaroknak, hogy baj esetén keressék fel valamelyik uniós tagország nagykövetségét vagy konzulátusát. A legjobb, ha a német követséget keresik a magyarok. A kapcsolattartást nehezíti, hogy Grúziából jelenleg nem lehet hívást indítani, csak SMS-t tudnak küldeni Magyarországra onnan.

Kedd délután már viszonylagos nyugalom köszöntött be Grúziában, miután Dmitrij Medvegyev orosz elnök bejelentette, leállítja az orosz csapatok támadását. „A műveletek célját elértük. Helyreállítottuk a békefenntartó erőink és a civil lakosság biztonságát” – fogalmazott Medvegyev. Az abház csapatok támadása is közrejátszhatott abban, hogy a grúzok tegnap kivonultak Kodori–szoros térségéből.

[caption id="" align="aligncenter" width="400"] Grúzia bejelentette: kilép a Független Államok Közösségéből.
[/caption]

A döntést akkor jelentette be az orosz vezetés, amikor Nicolas Sarkozy francia elnök Moszkvába érkezett, hogy közvetítsen a grúziai konfliktus lezárásában. Nem sokkal korábban Szergej Lavrov orosz külügyminiszter arról beszélt, hogy az „egyetlen útja” annak, hogy befejeződjenek a harcok, ha a grúz csapatok teljes mértékben kivonulnak Dél-Oszétiából, és lemondanak a katonai erő alkalmazásáról Abháziával és Dél–Oszétiával szemben.

Életét vesztette egy holland újságíró

Meghalt egy holland újságíró kedden a Gori grúz város elleni orosz bombázásban – erősítette meg az áldozat munkaadója, az RTL tévétársaság. Holland nyelvű hírportálján olvasható közlemény szerint Stan Storimans operatőrrel együtt már öt halálos áldozata volt a légitámadásnak. Egy másik holland RTL-riporter is megsérült Gori bombázásában. Legalább három újságíró vesztette életét a grúz–orosz összecsapások öt napja alatt.

Maxime Verhagen külügyminiszter Oroszország hágai nagykövetétől magyarázatot kért a holland újságíró halálának körülményeiről.

A bejelentéseket nem sokkal megelőzően robbanást lehetett hallani Tbiliszi központjából, előzőleg pedig Gori városát támadták az orosz légierő gépei, tüzet okozva egyebek mellett a város egyetemének épületeiben.

„Számos grúz falut ezek után is bombáztak az orosz légierő gépei” – közölte a grúz elnök szóvivője. „A tűzszüneti megállapodás után három falut továbbra is bombáztak kedden” – fogalmazott Nato Partskaladze, aki szerint Ruisi, Sakorsiko és Agara a három szóban forgó település. A szóvivő szerint Agarában egy mentőállomást is találat ért. Az ENSZ menekültügyi főbiztossága szerint az elmúlt napokban a harcokban legalább kétezer civil, több száz grúz és orosz katona vesztette életét, a sebesültek száma a becslések szerint elérheti a tízezret is. Százezer ember menekült el otthonából. A Kaukázusban a Csecsenföldi háború óta nem volt példa ilyen méretű humanitárius válságra.

Tbiliszi bomlasztaná a FÁK-at

„Grúzia kilép a Független Államok Közösségéből” (FÁK) – jelentette be kedden Tbilisziben Mihail Szaakasvili grúz elnök. Az államfő a fővárosban összegyűlt mintegy 70 ezer híve előtt közölte a grúz távozási szándékot a FÁK-ból, vagyis abból az államközösségből, amely a három balti ország kivételével a volt szovjet tagköztársaságokat tömöríti. Szaakasvili a bejelentést azt követően tette, hogy az orosz csapatok grúz területre léptek, miután ellentámadást indítottak a grúz erők ellen, amelyek megkísérelték visszaszerezni az ellenőrzést az oroszbarát grúziai szakadár tartomány, Dél-Oszétia fölött. Szaakasvili beszédében azt is közölte, hogy Tbiliszi kilépésre biztatja Ukrajnát és más FÁK-tagországokat is.

Közben Brüsszelben Jaap de Hoop Scheffer NATO-főtitkár kiállt Grúzia területi egysége mellett, és ezzel burkolt formában felszólította az orosz csapatokat a visszavonulásra. Németh Zsolt, a parlament külügyi bizottságának fideszes elnöke nyilatkozatban ítélte el az orosz agressziót.

Maxime Verhagen külügyminiszter Oroszország hágai nagykövetétől magyarázatot kért a holland újságíró halálának körülményeiről. Tbiliszi bomlasztaná a FÁK-at „Grúzia kilép a Független Államok Közösségéből” (FÁK) – jelentette be kedden Tbilisziben Mihail Szaakasvili grúz elnök. Az államfő a fővárosban összegyűlt mintegy 70 ezer híve előtt közölte a grúz távozási szándékot a FÁK-ból, vagyis abból az államközösségből, amely a három balti ország kivételével a volt szovjet tagköztársaságokat tömöríti. Szaakasvili a bejelentést azt követően tette, hogy az orosz csapatok grúz területre léptek, miután ellentámadást indítottak a grúz erők ellen, amelyek megkísérelték visszaszerezni az ellenőrzést az oroszbarát grúziai szakadár tartomány, Dél-Oszétia fölött. Szaakasvili beszédében azt is közölte, hogy Tbiliszi kilépésre biztatja Ukrajnát és más FÁK-tagországokat is.

Közben Brüsszelben Jaap de Hoop Scheffer NATO-főtitkár kiállt Grúzia területi egysége mellett, és ezzel burkolt formában felszólította az orosz csapatokat a visszavonulásra. Németh Zsolt, a parlament külügyi bizottságának fideszes elnöke nyilatkozatban ítélte el az orosz agressziót. Mégis vannak magyar turisták hárorús övezetben, ahol kedden az orosz elnök, Dmitrij Medvegyev leállította a hadműveleteket. Mégis vannak magyar turisták hárorús övezetben, ahol kedden az orosz elnök, Dmitrij Medvegyev leállította a hadműveleteket. Grúzia bejelentette: kilép a Független Államok Közösségéből. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva