Hírek

2008.08.22. 17:59

Még mindig nem született ítélet

Mégsem hoztak ítéletet Kulcsár Attila és 23 vádlott társa ügyében pénteken a Fővárosi Bíróságon. Varga Zoltán bíró meg akarta várni az ügyészség döntését Kerék Csaba ügyében, aki feljelentette Kulcsár Attila ügyvédjét. Az ügyészség délután elutasította a feljelentést.

Boda Veronika

[caption id="" align="alignleft" width="465"] Amit tudtam, már elmondtam – fogta rövidre az utolsó szót Kulcsár Attila - fotó: Schmidt János
[/caption]„Amit tudtam, már elmondtam” – fogta rövidre az utolsó szót Kulcsár Attila. A brókerbotrány elsőrendű vádlottja nem kívánt élni az utolsó szó jogával. Kulcsár korábban beismerő és társait is terhelő vallomásokat tett, szinte egyedüliként a kéttucatnyi vádlott közül. A bizonyítási eljárás is főként az ő vallomására épült. Varga Zoltán, az ügyben eljáró bíró augusztus 28-ra napolta el az elsőfokú ítélet kihirdetését.

Elutasították
A tárgyalás elején az ügyészség képviselője ismertette Kerék Csaba, másodrendű vádlott a Budapesti Nyomozó Ügyészséghez augusztus 19-én érkezett feljelentését. Kerék Csaba, a Britton Kft. volt ügyvezetője egy olyan állítólagos hangfelvétel miatt tett feljelentést, amelyen állítólag Zámbó Gyula, Kulcsár Attila ügyvédje azt javasolja Kerék védőjének, gondolják végig, hogyan segíthetné őket Kulcsár Attila. Az azonban a felvételből nem derül ki, hogy bármit is kérne cserébe ezért.
Az ügyészség végül elutasította a Kulcsár-ügy másodrendű vádlottjának hamis vád miatt tett feljelentését. A tárgyalóteremben az ügyész délelőtt még csak annyit árult el, véleménye szerint a feljelentés célja mindössze az időhúzás volt. „Mivel a hangfelvételt nem kaptuk meg, csak annak leiratát, nem lehetünk biztosak benne, hogy igaz-e a vagy megtörtént-e egyáltalán a leírt beszélgetés” – tette hozzá.

Varga Zoltán bíró kifogásolta, ha az állítólagos hangfelvételt tárgyalási szünetben készítették – mint ahogy azt Kerék Csaba a feljelentésben állította –, akkor miért nem nyújtotta be azt előbb az illetékes szerveknek? Az utolsó tárgyalás a Kulcsár ügyben ugyanis július 11-én volt. Kerék Csaba a kérdésre elmondta, amint tudomást szerzett a felvételről és tájékozódott annak törvényes úton való felhasználásáról, azonnal intézkedett.

"Bizonyítékgyár"
Kerék Csaba egyébként az utolsó szó jogán elmondta, „Kulcsár Attila bizonyítékgyárrá változott az ügyészség kezében”. Kijelentését azzal indokolta, hogy ellene az ügyészség semmilyen érdemi bizonyítékot nem tudott felmutatni, csak Kulcsár vallomását. „A kihallgatáson a szavakat Kulcsár szájába adták” – mondta többször is a vádlott. „Valahol, valamikor, valakik eldöntötték, hogy én bűnös vagyok” – tette hozzá a könnyeivel küszködve.

Bitvai Miklós, az Állami Autópályakezelő Rt. volt vezérigazgatója arról beszélt, hogy nemhogy neki, mint műszaki embernek, de nagy tapasztalatú ügyvédjének sem sikerült megértenie, miért is ül a vádlottak padján. Bitvai arra hivatkozott, hogy vállalatvezetőként a cég pénzének a fialtatása is feladata volt, s az Autópályakezelő által befektetett pénz nemhogy megtérült, de több százmilliós nyereséget is sikerült elérni. A tizedrendű vádlott, Forró Tamás újságíró hosszan fejtegette, hogy az eljárás alatt az ügyészség részéről megtorlási szándékot tapasztalt, s hiába próbálta bizonyítani ártatlanságát, érveit nem vették figyelembe.

Börtön, vagyonelkobzás
A többi vádlott, aki élt az utolsó szó jogával ártatlanságát hangoztatta, és felmentését kérte a Fővárosi Bíróságtól. Az ügyész a per fő vádlottjaira, akik a sikkasztásban, illetve a pénzmosásban működtek közre, letöltendő börtön-, illetve fogházbüntetést kért, továbbá összességében 1,5 milliárd forint vagyonelkobzásra tett indítványt. Fellebbezések esetén az ügy az ítélőtáblán folytatódik majd másodfokon.

Tíz éve kezdődött

-A vád szerinti több milliárdos sikkasztást, pénzmosást, okirathamisítást és más bűncselekményeket 1998-2003 között követték el.

-A Kulcsár által kezelt portfólió 2000-2001-re 70-80 milliárd forintnyira hízott.

-2002 végén az Állami Autópálya-kezelő Rt. összesen 13 milliárd forinttal szállt be az üzletbe.

-2003 áprilisában a Pannonplast vizsgálatot kért a tőkepiaci felügyelettől (PSZÁF).

-Az elsőfokú büntetőper 2005-ben kezdődött el a Fővárosi Bíróságon.

-A Kulcsár által kezelt portfólió 2000-2001-re 70-80 milliárd forintnyira hízott.

-2002 végén az Állami Autópálya-kezelő Rt. összesen 13 milliárd forinttal szállt be az üzletbe.

-2003 áprilisában a Pannonplast vizsgálatot kért a tőkepiaci felügyelettől (PSZÁF).

-Az elsőfokú büntetőper 2005-ben kezdődött el a Fővárosi Bíróságon. Amit tudtam, már elmondtam – fogta rövidre az utolsó szót Kulcsár Attila - fotó: Schmidt János Kulcsár Attila -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva