Hírek

2008.08.11. 17:50

Megbukott a drogpolitika?

Újabb és már ismert javaslatokkal álltak elő a pártok az elmúlt napokban történt kábítószeres halálesetek és rosszullétek kapcsán. Szombaton egy keceli diszkóban lett rosszul öt fiatal, az elmúlt hetekben többen meghaltak, az esetek hátterében feltehetőleg kábítószer-túladagolás áll.

Ambrus Vilmos

Főként a kispártok hallatták a hangjukat drogügyben hétfőn. Az MDF a parlament kábítószerügyi eseti bizottságának azonnali összehívását követeli az elmúlt napokban történt, kábítószer-fogyasztással összefüggő halálesetek miatt. A demokrata fórum szinte mindenkit meghallgatna, aki él és mozog: az országos rendőrfőkapitányt, az igazságügyi, az egészségügyi, valamint a szociális minisztert.

Az ellenzéki párt emlékeztetett arra, hogy drogpolitikája három pilléren nyugszik: az első a megelőzés, a második a kezelés, a harmadik pedig a bűnüldözés. „Lassan egy egész nemzedék kezd a drog áldozatává válni, mivel a politika az utóbbi időben nem fordított kellő figyelmet a problémára. Jelenleg csupán egy dolog látszik biztosan: az MSZP–SZDSZ-kormány hatéves drogpolitikája az elmúlt héten ismét megbukott”  – állítja az MDF.

Egészen más álláspontot képvisel – és tegyük hozzá: képviselt mindig is – az SZDSZ. Bár ezúttal nem a párt, hanem ifjúsági szervezete, az Új Generáció szólalt meg drogügyben. Léderer András, a szervezet elnöke azt mondta, véget kell vetni annak, hogy a drogfogyasztókat üldözi a rendőrség. „Az SZDSZ a kábítószerügyi eseti bizottság következő ülésén benyújtja azt a javaslatát, hogy dekriminalizálják a drogfogyasztókat” –ismertette Léderer. Az Új Generáció szerint a rendőrségnek azokat kellene üldöznie, akik különböző szerekkel látják el a fiatalokat. Érdekes, hogy a liberális szervezet is úgy látja: a mostani drogpolitika megbukott, ugyanakkor nem a büntetést, hanem a megelőzést hangsúlyozzák.

A két kispárt javaslatával kapcsolatban megszólalt Winkfein Csaba, a parlament kábítószerügyi eseti bizottságának szocialista elnöke. A képviselő azt ígéri, augusztus 20-a után a lehető legrövidebb időn belül összehívja a bizottsági ülést.

Hétfőn a rendőrség is közleményt adott ki a hét végén történtek újabb fejleményeiről. E szerint kábítószernek nem minősülő, de a szervezetben kábítószerré átalakuló anyagot is fogyasztottak a Bűnügyi Szakértői és Kutató Intézet elsődleges vizsgálata szerint a szombaton, a keceli diszkóban rosszul lett fiatalok – közölte a Bács-Kiskun megyei rendőrség. Az egyik fiatalnál egy szemcsepegtető fiolát találtak, amelyben a textil- és a vegyiparban is széles körben használt folyékony anyagot – rövidített nevén GDL – mutatta ki az intézet. A szerből a rosszul lett fiatalok mindegyike fogyasztott. A GDL a szervezetben kábítószerré alakul, és kábítószerként fejti ki hatását, ezért birtoklása nem, de fogyasztása tiltott. A rosszul lett fiatalok egyébként többféle kábítószert fogyasztottak.

Keretes
Mit mond a Btk. a kábítószerekről?
A kábítószer-fogyasztás Magyarországon bűncselekmény. Bár a „fogyasztás” kifejezés már nem szerepel a törvényben, a droghasználat továbbra is büntetendő, mert a megszerzés és a tartás változatlanul bűncselekmény maradt. A drogokkal kapcsolatos szinte minden magatartás büntetendő. A megszerzésen és a tartáson kívül tilos a drogok előállítása, termesztése, kínálása, átadása, és a kereskedés. A kínálást akár egy egyszerű kérdéssel, az átadást pedig már egy adag drog ingyenes továbbadásával is meg lehet valósítani. Létezik viszont az úgynevezett elterelés. Ez azt jelenti, hogy ha valaki csak kisebb súlyú bűncselekményt követ el, és részt vesz egy legalább hat hónapos „drogkezelésen”, akkor nem fogják megbüntetni. Elterelésre főleg akkor van lehetőség, ha valaki ellen személyes használatra szolgáló csekély mennyiségű drog megszerzése vagy tartása, termesztése miatt indul eljárás.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva