Hírek

2008.08.23. 17:19

Megvan Obama Jolly Jokere?

Egy delaware-i szenátort, Joe Bident választotta alelnökjelöltjének – erősítette meg öt nappal a Demokrata Párt elnökjelölő gyűlése előtt Barack Obama.

Hampl Márta

[caption id="" align="alignleft" width="465"] Joe Biden nemcsak szakmailag, hanem emberileg is sokat lendíthet Obama kampányán
[/caption]Joe Bident választotta alelnökjelöltjének Barack Obama.A 65 éves Biden – aki 1972 óta tagja a kongresszusnak, ebben a ciklusban pedig a szenátus külügyi bizottságának elnöke – jártas külpolitikai és védelmi kérdésekben, így jól kiegészítheti Obamát, akinek külpolitikai tapasztalatlanságát gyakran emlegeti a republikánus párti kampánystáb. A kiszemelt alelnökjelölt korábban az igazságügyi bizottság elnökének tisztségét is betöltötte.

Biden nemcsak szakmailag, hanem emberileg is sokat lendíthet Obama kampányán és népszerűségén. Az alelnökjelölt ugyanis munkáscsaládból származik (édesapja autókereskedő volt), ami kedvezhet Barack Obamának. A fizikai dolgozók zöme ugyanis Obama fő ellenlábasára, Hillary Clinton volt first ladyre voksolt az előválasztási küzdelemben. Biden előélete azonban ezen túl is makulátlannak tűnik: fiatalon autóbalesetben veszítette el feleségét és újszülött gyermeküket, utána egyedül, Washington és szűkebb hazája, Delaware között ingázva nevelte két gyermekét. Lánya és fia is jogi pályára lépett, utóbbi a nemzeti gárda tagjaként októbertől Irakban teljesít szolgálatot.

McCain is döntött

A republikánus elnökjelölt sem teketóriázott sokáig, a Time pénteki értesülése szerint ugyanis John McCain is döntött már alelnökjelöltjének személyéről. A magazin állítása szerint a republikánusok elnökjelöltje Mitt Romney volt massachusettsi kormányzó mellett teszi le voksát. A The New York Times szerint azonban McCain még nem hozott végleges döntést, David Petraeus tábornok – az Irakban harcoló amerikai csapatok főparancsnoka – jelölésének lehetőségét is fontolgatja.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva