Hírek

2008.08.25. 19:24

Moszkva elismerte a szakadárokat és figyelmeztette Moldovát

„Abháziával sokkal több politikai és jogi alapunk van a függetlenségünk elismerésére, mint amennyi Koszovónak volt” - mondta hétfőn Eduard Kokojti Dél-Oszétia elnöke, az orosz felsőház előtt mondott beszédében.

K. T.

A politikusok egyhangúan támogatták a Grúziától elszakadni kívánó Dél-Oszétia és Abházia függetlenségének elismerését. Hasonlóképp az alsóházban, az Állami Dumában is. A parlament azonban csak ajánlást tehet az ügyben, az alkotmány a döntést az államfőre bízza.

„Moszkva lépése nem más, Európa határainak erővel történő megváltoztatása. Katasztrofális következményekkel járhat” – így vélekedett döntésről Miheil Szaakasvili grúz elnök. Az orosz államfő, Dimitrij Medvegyev időközben Szocsiban találkozott moldovai kollégájával, Vlagyimir Voronyinnal, akinek a következőket mondta: „A dél-oszétiai események megmutatták, milyen veszélyesek lehetnek a befagyasztott konfliktusok.”

Némileg békülékenyebben hozzátette azt is, jó esélyt lát a Moldovától elszakadni kívánó Dnyeszteren túli terület ügyének békés rendezésére. Voronyin válaszában hangsúlyozta: Tiraszpol problémája immáron 17 éve húzódik, de amióta az elnöki székben ült, sikerült elkerülni az indulatok fegyveres konfliktussá fajulását, ezt pedig a jövőben sem fogja hagyni. 
Vlagyimir Putyin kormányfő is kemény kijelentéseket tett a hétfőn: nem látja előnyét annak, hogy országa belépjen a világkereskedelmi szervezetbe (WTO), mi több, néhány meglvő WTO-megállapodást is fel kívánnak mondani. Medvegyev elnök erre úgy reagált, hogy ő a NATO-val való együttműködést sem tartja szükségesnek, befagyasztaná a kapcsolatokat. A héten elindulhat a magyar segély az orosz–grúz háború sújtotta területekre – közölte kedden Göncz Kinga  külügyminiszter.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva