Hírek

2008.08.01. 18:12

Motorhiba okozta a tragédiát

Legvalószínűbb, hogy motorhiba okozta a csütörtöki mentőhelikopter balesetet. A zuhanásban a mentőápoló életét vesztette, a helikopter pilótája még mindig életveszélyes állapotban van.

Boda Veronika

Egyenesen bizarrnak nevezte a csütörtök délutáni mentőhelikopter balesetet Túri Péter, a Légimentő Kht. ügyvezető igazgatója. „A legritkábban fordul csak elő, hogy síkrepülés közben álljon le egy motor, és még ennél is ritkábban, hogy egymás után mind a kettő. Még nem volt példa rá ezen típus esetében, hogy sík terepen, zökkenőmentes repülés közben leálljanak a hajtóművek” – mondta. Hozzátette, az EC 135-ös helikopter többszörösen túlbiztosított gép, két hajtóművel rendelkezik. „A gépet mentésre fejlesztették ki, ha az egyik hajtómű leáll, a másikkal kényszerleszállást is végre lehet hajtani” – hangsúlyozta Túri.

A tragédia rejtélyességét tovább fokozza, hogy ha mindkét motor meghibásodik, még akkor is van lehetőség az úgynevezett autórotálásra. „Ha a hajtóművek leállnak, a rotor fordulata akkor is megmarad, és különleges szakmai tudással akkor is lehozható a gép” – mondta. A balesetet szenvedett helikopter pilótája pedig magasan képzett, oktatópilóta volt, birtokában ennek a magas szakmai tudásnak.
A fedélzeti kommunikációs rendszer és a fedélzeti elektronikus adatrögzítő is működött a tragédia előtti pillanatokban. „Az adatrögzítő nem egyenlő a fekete dobozzal, annál sokkal sérülékenyebb” – mondta a vezérigazgató. Hozzátette, a rögzítőt ugyan megtalálták, vizsgálatát azonban nem kezdték még meg. Továbbra is folyik viszont a helyszíni szemle, de ezúttal már nemzetközi szakemberekkel kiegészülve. „Ha ez befejeződött, csak akkor lehet biztosat mondani a tragédia pontos okáról” – hangsúlyozta. Addig azonban nem várt a Légimentő Kht.: ugyanilyen típusú helikopterei ma is felszálltak, biztosítva Magyarország légimentését. A lezuhant gép helyett pedig az osztrák cég, amelytől a helikoptereket lízingelik, péntek délelőtt 11 órakkor a szerződéseknek megfelelően küldött egy másikat.

Mint ismert: a mentőhelikopter csütörtökön repült Paksról Budapestre, fedélzetén egy kétéves égési sérült kisfiút és az őt kísérő édesanyját szállított. A Dömsöd közeli balesetben a mentőápoló meghalt, a pilóta még mindig életveszélyes állapotban van. Őt a tragédia utáni éjszaka többször is megműtötték. A mentőhelikopter orvosa is súlyosan megsérült, de az első beavatkozásokon túl van, heteken belül fölépülhet. A kisgyermek karcolásokkal, édesanyja töréssel úszta meg a balesetet. Utóbbi pénteken kikerült az intenzív osztályról.

Nemzetközi vizsgálóbizottság alakult

A Közlekedésbiztonsági Szervezet (KBSZ) vezetésével nemzetközi bizottság alakult annak szakmai vizsgálatára, hogy mi okozhatta a helikopterbaleset. A független szakmai vizsgálatban való részvételét jelezte a német kivizsgáló szervezet, a BFU, mint a helikoptergyártó államának képviselője, és mellette a gyártó cég, az Eurocopter szakértője; a francia Turbomeca cég, amely a helikoptertípus hajtóműveit gyártja; valamint az osztrák üzemeltető szervezet, az ÖAMTC szakértője, aki már az első helyszínelésen is részt vett. A baleset helyszínén a roncs őrizet alatt, változatlan állapotban várta a szakembereket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva