Hírek

2008.08.26. 15:43

Nehéz kenyér a pékeké

Legalább 10-15 százalékos áremelésre lenne szükség a sütőiparban – állítja egy frissen közzétett szakértői tanulmány.

Z. H.

[caption id="" align="alignleft" width="465"] A statisztikák szerint az ágazatban bruttó 120 ezer forint a havi átlagbér. FOTÓ: DARNAY KATALIN
[/caption]Az Agrár Európa Elemző-Tanácsadó Kft. által készített anyag beszámolója szerint miközben a pékek mindössze három-öt százalékkal emelték az áraikat az idén, a legtöbbet használt energiafajta, az áram eközben negyven, a földgáz és a gázolaj pedig több mint tíz százalékkal drágult. A minimálbér emelésének következtében nőttek a bérköltségek is, és a liszt is érzékelhetően drágult.

A sütőipari termelés és feldolgozás költségszerkezetében az anyagok, az energia és a munkaerő képezik a meghatározó tételeket. Az elemzők az anyagköltséget 35 százalékon – ennek mintegy kilencven százalékát a liszt képviseli –, az energiaköltséget 27 százalékon, a béreket és járulékaikat pedig 32 százalékon vették figyelembe. Ezeknek a költségeknek az emelkedését gyakorlatilag még sohasem sikerült a pékeknek teljes mértékben érvényesíteniük az eladási áraikban – állapítja meg a tanulmány.

Kis profit, kis jövedelem

A gyenge nyereségtermelő képesség meglátszik a sütőiparban dolgozók fizetésén is. A statisztikák szerint az ágazatban bruttó 120 ezer forint a havi átlagbér. Az élelmiszeriparban dolgozók átlagosan havi bruttó 152 ezer forintot keresnek, a nemzetgazdaság átlaga pedig 196 ezer forint.

A szakértők szerint az a tény, hogy a pékek nem igen tudnak árat emelni, jórészt a nagy kereskedelmi láncok térnyerésének a következménye. Ezekben az áruházakban ugyanis működik saját sütöde, és a láncoknak nem kell a valós költségviszonyokat figyelembe venniük áraik meghatározásánál, vagyis akár az előállítási költségek alatt is adhatják a termékeiket. Piaci részesedésük egyébként ma már eléri a 15 százalékot.
Nem bíztató a közeljövő sem, az elemzők úgy vélik: a sütőipar költségeinek emelkedése az idei energia-áremelkedések miatt tovább folytatódik. Ezen a tendencián szerintük az sem változtat, hogy a liszt ára várhatóan csökken.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva