Hírek

2008.08.24. 05:54

Nem bírtam aludni, dübörgött a zene éjjel egy órakor is

Olvasónk, egy Budapest közeli kisváros lakója éjjelente nem tud aludni, mert a harmadik szomszédban zenét hallgattak. A dübörgésre az egész környék felriad álmából.

R. V.

Nyugaton bevett gyakorlat, hogy pihenő- és ünnepnapokon még napközben sem, de éjjel különösen nem csinálnak zajt. A füvet sem szombaton vagy vasárnap kell például nyírni. Mi messze vagyunk ettől. Mindamellett igaz, hogy az ember szabadsága addig terjed, amíg a másikét nem korlátozza – mondták a Magyar György és Társai Ügyvédi Irodában. Vagyis ha kedvünk szottyan zenét hallgatni, ezt megtehetjük, de csakis úgy, hogy másokat ne zavarjunk.

Az önkormányzatok általában saját rendeletben szabályozzák, mikor vannak a csendes órák illetékességi területükön. De a csendháborítás szabálysértését kormányrendelet is megfogalmazza. Aki lakott területen, az ott levő épületben, vagy az ahhoz tartozó telken, tömegközlekedési eszközön, továbbá természeti és védett természeti területen indokolatlanul zajt okoz, amely alkalmas arra, hogy mások nyugalmát, illetőleg a természeti vagy a védett természeti értéket zavarja, harmincezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható.

A szabálysértés elkövetőjével szemben a rendőrség, továbbá a helyi önkormányzat képviselő-testülete hivatalának erre felhatalmazott ügyintézője, a közterület-felügyelő, a természeti és védett természeti területen a természetvédelmi őr, helyi jelentőségű védett területen az önkormányzati természetvédelmi őr járhat el. Ők szabhatják ki a helyszíni bírságot. A fenti helyzetben tehát hívhatjuk a rendőrséget. Ha helyszíni bírságot nem szabnak ki, a mértéket nem ismerő szomszéd ellen szabálysértési eljárást indíthatnak. Ennek eredményeként is megbírságolhatják.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva