Hírek

2008.08.10. 11:28

Nemzetközi törvényszék elé vinnék a dél-oszét erőszak ügyét

Nemzetközi törvényszék előtti felelősségre vonást szorgalmazott vasárnap a dél-oszétiai erőszak ügyében Vlagyimir Lukin, Oroszország emberi jogi biztosa orosz hírügynökségek szerint.

mti

„A felelősöket nemzetközi bíróság elé kell idézni” – idézte Lukint az Interfax hírügynökség. „Talán érdemes volna külön erre a célra felállítani egy nemzetközi törvényszéket, ahogy a múltban több alkalommal is létesültek már nemzetközi törvényszékek emberek tömeges megsemmisítésének és városok lerombolásának a kivizsgálására” – fejtette ki az ombudsman az ITAR-TASZSZ beszámolója szerint. A fő felelős az, „aki parancsokat adott Chinvali lerombolásának éjszakáján” – vélekedett Lukin.
  
Előzőleg Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök dél-oszétiai menekültekkel folytatott beszélgetések után azzal vádolta Grúziát, hogy népirtást folytat a róla leválni szándékozó Dél-Oszétia lakossága ellen. Orosz adatok szerint mintegy kétezer áldozatot követelt a fegyveres konfliktus, amelyben az egyik oldalon a déloszét szeparatisták és az orosz hadsereg, a másik oldalon a grúz hadsereg került szembe egymással. Grúzia vitatja, hogy ilyen nagy lenne a halottak száma. Dél-oszét források szerint Chinvali nagy részét lerombolták a harcokban, a lakosság katasztrofális körülmények közé került. Grúzia péntekre virradóra indított támadást Dél-Oszétia ellen. A terület ellenőrzésének visszaszerzésére tett grúz kísérletre válaszul Moszkva harckocsikat és csapatokat indított a térségbe.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva