Hírek

2008.08.18. 15:21

OKM: Ajka nem jogszerűen igényel vissza két iskolát a megyétől

Az ajkai önkormányzat nem jogszerűen igényli vissza a megyétől két, korábban átadott szakközép- és szakiskoláját az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) szakállamtitkársága szerint; a szaktárca álláspontját a Veszprém Megyei Közgyűlés fideszes elnöke ismertette hétfőn sajtótájékoztatón.

BAMA

Lasztovicza Jenő a közoktatási szakállamtitkár leveléből idézve hangsúlyozta: "a település (Ajka) nem vállalta az átadott iskolákban folyó feladatok ellátását, ily módon annak egyoldalú és önkényes visszavétele nem tekinthető jogszerűnek". A szakállamtitkár felkérte a Közép-dunántúli Regionális Közigazgatási Hivatal vezetőjét, hogy "törvényességi ellenőrzési jogkörében eljárva vizsgálja meg az ajkai önkormányzat e tárgykörben hozott határozatát" - ismertette a levél tartalmát a közgyűlés elnöke. A megyei és az ajkai önkormányzat között fennálló, több hónapos viszállyal kapcsolatosan emlékeztetett arra, hogy a megye az idén tavasszal a fenntartásában lévő ajkai Bercsényi Miklós Szakközép- és Szakiskola, valamint a Bánki Donát Szakképző Iskola összevonásáról határozott - takarékossági okokból -, amit Ajka sérelmezett és felmondta a két iskola működtetésére a megyével kötött szerződést.

Lasztovicza Jenő utalt arra, hogy a két ajkai iskola összevonása során a megye nem változtatta meg az alapító okiratban szereplő szakmacsoportokat, hiszen a régi okiratot fogadta el, de az tény, hogy abból kimaradt - mert az eredetiben sem volt benne - a pincér kifejezés. A dokumentumban csak az általánosító vendéglátás szakmacsoport szerepel - mondta. A közgyűlési elnök szerint ezt a felismerést az iskola igazgatónője közölhette volna a megye vezetésével, s a közgyűlés egy következő ülésén - az alapító okirat módosításával - döntött volna a pincér szakmának az okiratba való felvételéről. Hozzátette: ehelyett a szakközépiskola vezetője - Ajka polgármesterével együtt - "hangulatkeltő szülői fórumot hívott össze", azt hangoztatva, hogy szeptembertől nem lesz pincérképzés az összevont Bercsényi és Bánki szakközép- és szakiskolákban.

Ajka képviselő-testülete pedig július 23-án, rendkívüli ülésén arról döntött, hogy a Fekete István - Vörösmarty Mihály Gimnázium és Szakiskola szeptembertől új képzési profilokat vesz fel, új szakmacsoportokat indít; elsősorban a vendéglátás és idegenforgalom területére vonatkozóan, konkrétan a pincér szakmát illetően. A megyei önkormányzat levelet írt az érintett szülőknek, miszerint gondolják meg, átíratják-e a gyermekeiket a Fekete István - Vörösmarty Mihály Gimnázium és Szakiskolába. Az eddigi adatok szerint 48 diák menne át a Bercsényi-Bánki iskolából - mondta a megyegyűlés elnöke, hangsúlyozva: ők csak az ajkai testület rendkívüli ülése után értesültek az új helyzetről. 

Ajka önkormányzata olyan bizonytalanságban tartja a szülőket és a gyermekeket a nyári szünetben, ami "nem egészséges" - jelentette ki Lasztovicza Jenő. Hozzátette: fennáll a veszélye annak, hogy ha a közigazgatási hivatal döntésén túl az ügy bírósági útra terelődik, s ott is azt állapítják meg, hogy az iskola nem rendelkezik az újonnan felvett oktatási jogosítványokkal, akkor a tanulók egy évet elveszíthetnek. A Bercsényi-Bánki szakközép- és szakiskolában pedig lesz pincérképzés is - tette hozzá. 

Lasztovicza Jenő idézte a szakállamtitkárság állásfoglalásából azt a részt is, amely szerint: az ajkai képviselő-testületnek a Fekete-Vörösmarty szakközépiskola alapító okiratának módosítása előtt be kellett volna szereznie a megyei önkormányzat szakvéleményét a megyei oktatás-fejlesztési tervvel kapcsolatosan, továbbá az Országos Szakértői Névjegyzékben szereplő szakértő, az adott alkalmazotti közösség és iskolaszék, az iskolai szülői közösség és a diákönkormányzat véleményét, s nem utolsósorban a megyei kereskedelmi és iparkamara állásfoglalását.

Jelen esetben "ez az egyeztető eljárás nem valósult meg" - idézte az oktatási tárca szakállamtitkársága levelében foglaltakat a megyegyűlés elnöke. Horváth József, Ajka MSZP-s alpolgármestere az MTI-vel azt közölte, hogy ha hivatalosan megkapják a szakállamtitkár levelét, azt tanulmányozni fogják, s annak alapján véleményt formálnak, addig nincs miről nyilatkozniuk.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva