Hírek

2008.08.16. 16:37

Olimpiai összefoglaló

Közelít az éremhez a Kemény-csapat, Barta Nóra döntős, negyedik let a női párbajtőr-csapat. Olimpiai összefoglalónk.

Europress-összeállítás

Közelít az éremhez a Kemény-csapat

Amennyiben a Kemény-csapat hétfőn legyőzi a pont nélküli Kanadát, első lesz csoportjában és egyenes ágon jut az elődöntőbe. A címvédő magyar férfi vízilabda-válogatott 13-12-re nyert az ausztrál együttes ellen a pekingi olimpia csoportkörének negyedik, utolsó előtti fordulójában.

Barta Nóri döntőbe ugrott

Barta Nóra 11. lett a műugrók 3 m-es versenyének elődöntőjében, s ezzel bejutott a vasárnapi fináléba, azaz a legjobb 12 közé a pekingi olimpián.
Az Athénban 14., 24 éves Barta számára nem úgy sikerült a pénteki selejtező, ahogy azt remélte, ugyanis éppen csak elcsípte a 18., vagyis utolsó, még továbbjutást érő helyet, utána azonban fogadkozott: szombaton már jobb teljesítményt fog nyújtani a Vizes Kockában, ahogy fogalmazott, "az egy másik verseny lesz".

Nos, beváltotta ígéretét, hiszen a helyi idő szerint esti programban kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtott és teljesen megérdemelten biztosította a helyét a végjátékban.

A 2006-os budapesti Európa-bajnokság harmadik helyezettje - aki előző napi teljesítménye nyomán mind az öt fordulóban először lépett deszkára az elődöntő résztvevői közül - az első ugrására 60,75 pontot kapott, ez az egész mezőnyt tekintve a 14. eredmény volt. Ezután egy 63,00 következett, amivel feljött a 11. pozícióba, majd harmadik kísérletét 61,50-nel díjazták a pontozók, ezzel újabb egy helyet előrelépett. A folytatásban egy nagyszerű 71,40 (9. hely), majd végül egy újabb 61,50 került a neve mellé, s ez összesítésben 318,15 pontot és 11. helyet ért.

A 12-es finálét vasárnap, magyar idő szerint 14:30 órától rendezik. A szám másik magyar indulója, Kormos Villő már pénteken befejezte szereplését, miután a kvalifikációban a 24. lett.

Elvették Abrahamian bronzérmét

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) fegyelmi bizottsága megfosztotta bronzérmétől Ara Abrahamian svéd birkózót, aki a kötöttfogásúak 84 kg-os kategóriájának eredményhirdetésekor elhajította a medáliát.

A 33 éves, örmény származású versenyző a csütörtöki viadalon lett harmadik, ám szerinte bírói csalás áldozatául esett, amikor vesztesnek hozták ki az elődöntőben a későbbi győztes - a fináléban amúgy a magyar Fodor Zoltánt verő - olasz Andrea Minguzzival szemben, és ezért választotta a tiltakozás meglehetősen szokatlan módját. A NOB nem adja más birkózónak oda a bronzérmet.

Fazekas Róbert is döntőzik

A három magyar diszkoszvető közül meglepetésre csak az utolsó pillanatban a csapatba került Fazekas Róbert jutott be a keddi döntőbe a pekingi olimpián, az athéni ezüstérmes Kővágó Zoltán, valamint Máté Gábor kiesett. Ugyancsak búcsúzott a rúdugró Molnár Krisztina és 400-on Petráhn Barbara.

A 30-35 fokos hőmérséklet mellett ragyogó napsütésben magyar részről a férfi diszkoszvetésre, a női rúdugrásra és a női 400 méterre irányult a figyelem. A diszkoszosok A csoportjában a három magyar közül az athéni aranyérmétől doppingvétség miatt megfosztott Fazekas Róbert, valamint Máté Gábor próbálta meg túldobni a 64,50 méteres selejtező szintet. Az eltiltásának letöltése után az utolsó pillanatban a csapatba került Fazekas elsőre kilépett forgás közben, másodikra 61,61 métert ért el, erre még rá tudott tenni egy lapáttal, s 62,64-gyel zárt. Ezzel hetedik lett a csoportban, s mint később kiderült, 11. helyen bejutott a fináléba.

"Jó közepes teljesítmény volt ez, hiányzott az edzőm, Vida József, s hát rég voltam ilyen szituációban" - összegzett Fazekas. "Nekem egy jutalomút az olimpia, hiszen az utolsó pillanatban jutottam ki. A 30. voltam a világranglistán, most ezen javítottam. Úgy érzem, mindent megtettem, bár azt terveztem, hogy 65 m körül dobok. A másik csoport kissé gyengébb, talán elég lesz a 62,64 a döntőhöz. Négy éve Kővágó Zoli 61 m körüli dobással a 12. helyen került fináléba, s végül második lett."

Fazekas hozzátette, hogy eltiltása és visszatérése nem téma a versenyzők között. "Nem került ez szóba. Aleknával összefutottam az ebédlőben, aki örült a visszatérésemnek. Ő egy igazi sportember."

A békéscsabai Máté idén kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtott, 66,32-ig jutott, ezúttal azonban elmaradt legjobbjától. Egy érvénytelen kísérletet követően mindössze 55,15 méterrel folytatta, harmadikra sikerült 62,44-re javítania, s nyolcadikként zárt.

"Borzalmasan kezdtem, aztán összekaptam magam. Szaknyelven szólva az első kettőre tököt dobtam" - nyilatkozott Máté. "Elkövettem azt a hibát, hogy a technikámra figyeltem, pedig egy olimpián be kell csukni a szemet, s beletenni mindent, ami belefér. A nyolcadik hely nem szokott elég lenni a döntőhöz, de remélem úgy járok, mint négy éve Kővágó. Úgy érzem, mindent megtettem a felkészülésben, s sikerült egy tűrhetőt dobnom."

Máté végül 13. lett, négy centiméterrel marad le a döntőről

Az olimpiai ezüstérmes Kővágó 60,79, 59,46, 60,44 méteres sorozatot produkált, amit összesítésben csupán a 21. helyet jelentette. A Honvéd atlétája feldúltan nyilatkozott a vegyes zónában, ahol az újságírók várták. "Az olimpiai ezüstérmem nem ér annyit, hogy kihozzák ide az edzőmet. Olyan ez, mintha egy Forma-1-es pilótának azt mondanák, hogy állítsd be magad a kocsit" - mondta.

Kővágó hozzátette, döntőbe szeretett volna jutni, de két évvel ezelőtti motorbalesete óta még mindig nem tudta utolérni magát, a keze most is magán viseli az ütközés nyomát. "Fél évet ki kellett hagynom, s amikor folytattam, nem onnan tudtam, ahol abbahagytam. Van, amikor már jól megy a dobás, aztán visszaesem."

Mérei László szövetségi kapitány az edzőkérdéssel kapcsolatban azt mondta, Kővágó június elején váltott edzőt, amikor az akkreditáció már lezárult. Megpróbálták elindítani a tréner utazásához szükséges folyamatot, de a Magyar Olimpiai Bizottság tájékoztatása szerint, már nem lehetett változtatni.

A rúdugró Molnár Krisztina a négyméteres kezdő magasságon harmadszorra jutott át, a 4,15-ön viszont elsőre. Ez jelentette számára a végállomást, mivel a 4,30-at már nem sikerült átvinnie.

Petráhn Barbara 400 méteren futamában 53.06 mp-cel a negyedik helyen ért célba, ideje kevés volt a továbbjutáshoz.

A 33 éves, örmény származású versenyző a csütörtöki viadalon lett harmadik, ám szerinte bírói csalás áldozatául esett, amikor vesztesnek hozták ki az elődöntőben a későbbi győztes - a fináléban amúgy a magyar Fodor Zoltánt verő - olasz Andrea Minguzzival szemben, és ezért választotta a tiltakozás meglehetősen szokatlan módját. A NOB nem adja más birkózónak oda a bronzérmet. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva