Hírek

2008.08.20. 19:59

Óriásgép- és látványos műrepülő-bemutató

A Malév óriásgépe volt a fő látványossága az augusztus 20-i repülőnapnak. Sokan az égre kapták tekintetüket, amikor egy Boeing–737-600-as típusú utasszállító repülő 150 méter magasan, 250 km/h sebességgel száguldott el a Duna és a hidak fölött délután fél kettőkor.

T. Z.

[caption id="" align="alignleft" width="220"] A Red Bull Air Race győztese végül az osztrák Hannes Arch lett - fotó: Darnay Katalin
[/caption] Dalabos Gábor, a légibemutató biztonságáért felelős szervező közlése szerint Tököl felé szálltak fel a gépek, és csak a Duna fölött kezdtek ereszkedni. De nemcsak óriás gépek, hanem műrepülők is zúgtak a Duna fölött a tűzijátékot megelőző délutánon. Összesen 12 versenyző mérte össze tudását a Red Bull versenyén. Felfújt gumikapuk között kellett szabályosan átrepülniük alig néhány méterre a Duna vizétől.

A zsűri az alapján pontozta a versenyzőket, hogy mennyire szabályosan hajtották végre a gyakorlatot. A rakparton közben csak úgy kapkodhatták fejüket a nézők a magasból alázuhanó, szélsebesen pörgő színes repülők láttán. A magyar induló, Besenyei Péter végül az ötödik helyen végzett a műrepülő-versenysorozat idei hatodik állomásán. A magyar pilótának nem sikerült bejutnia a négyes döntőbe, amelyet végül az osztrák Hannes Arch nyert meg. Besenyei továbbra is ötödik helyen áll a világbajnoki pontversenyben.

Végül nem repültek át a Lánchíd alatt

Nem repülnek át a Lánchíd alatt szerda délután a Red Bull-verseny gépei. A cég azzal indokolta döntését, hogy a pályát már kijelölték. Utaltak arra is, hogy a Lánchíd és a Duna vízszintje közötti távolság a szükséges 9,5 méter távolságnál kisebb. Juhász Gábor igazságügyi és rendészeti államtitkár nem sokkal korábban közölte, hogy a nemzeti hajózási és légügyi hatóság megfelelőnek találta a vízállást a repüléshez, ezért hozzájárult ahhoz, hogy a délutáni versenyen a pilóták átrepülhessenek a Lánchíd alatt. A Red Bull Air Race Bizottság még előző nap döntött úgy, hogy a versenyzők nem repülhetnek át a Lánchíd alatt a Duna emelkedő vízállása miatt; emiatt a pályát lerövidítették.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva