Hírek

2008.08.01. 16:39

Óriásit buktak az alapok az első hat hónapban

Csaknem 200 milliárd forinttal apadt a hazai befektetési alapok vagyona az első hat hónapban – tette közzé a legfrissebb számokat az alapokat tömörítő szervezet.

BAMA

A Bamosz adatai szerint a befektetők 109 milliárd forintot vettek ki az alapokból, további 87 milliárd forint pedig a piaci árfolyamesésből fakadó vagyoncsökkenés. Utóbbi a befektetők, vagyis a befektetésijegy-tulajdonosok vesztesége, ennyivel lettek szegényebbek. Különösen a részvény- és a kötvényalapok szenvedtek el nagy esést. A befektetési alapok összvagyona június végén mintegy 3000 milliárd forintot tett ki a Bamosz adatai szerint.

Évi másfél százalékos költséget számolnak fel átlagosan a kezelt vagyonra vetítve a befektetési alapok – olvasható eközben a pénzügyi felügyelet statisztikáiban. Alapfajtától függően persze széles sávban mozog a költséghányad; a legolcsóbb alapok esetében 0,2-0,3 százalék, a legdrágábbaknál 4,5 százalék ennek mértéke. A felszámolt költség a befektetési jegyek tulajdonosainak a hasznát csökkenti, hiszen az alap által elért nettó hozam ennyivel kisebb. Egy példával élve: ha az alap hozama nyolc százalék egy évben, és a költséghányad másfél százalék, akkor a befektető csak 6,5 százalékos haszonhoz jut. Ezt ráadásul még a húszszázalékos kamatadó is terheli, így a végleges hozam alig 5,2 százalék.

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva