Hírek

2008.08.11. 17:38

Ösztöndíj a szakmunkástanulóknak

A szocialisták képzéssel, átképzéssel, és már 2009-től havi 20-30 ezer forintos szakmunkástanulói ösztöndíjjal javítanák a foglalkoztatási mutatókat. A Fidesz szerint millárdokba kerülnek a fölösleges programok.

T. Z.

Filló Pál hangsúlyozta: nem igaz a Fidesz állítása, amely szerint válságos a magyarországi foglalkoztatási helyzet. Kifejtette: a közép- és felsőfokú végzettségű emberek esetében  a statisztikai adatok az Európai Unió átlagának felelnek meg, vagy még annál is jobbat mutatnak, az igazi probléma az álláskeresők mintegy felét kitevő, nyolc általánost, vagy még annyit sem végzett 235 ezer fő helyzete. Hozzáfűzte: ebben a társadalmi csoportban a  férfiak 75, a nők 80 százaléka nem jut munkahelyhez.

Az Út a munkához program már futó és a frakció által javasolt fejezeteiről szólva Filló Pál elmondta, hogy jelenleg 9600-an vesznek részt a Lépj egyet előre továbbképzési programban, amelyre 16,2 milliárd forint áll rendelkezésre. A résztvevők létszáma reményeik szerint 2009 végére 20 ezerre bővül.

A további források tekintetében a képviselő felsorolta, hogy 8,5, illetve 7,5 milliárd forint van képzésre és továbbképzésre, egymilliárd pedig a fogyatékkal élő, illetve sérült emberek munkába állítására.

Bernáth Ildikó (Fidesz) úgy reagált a sajtótájékoztatón elhangzottakra: bárcsak munkahelyekből lenne annyi, mint ahány ígéret ezzel kapcsolatban elhangzott. Több milliárd forint folyt el az adófizetők pénzéből különböző olyan prramokra, amelyek gyakorlati eredménye elenyésző – tette hozzá.

Szigorításokat terveznek

A szocialisták szigorítanák az ellenőrzéseket a feketefoglalkoztatás esetében is. Elképzeléseik szerint a feketén foglalkoztató munkaadó büntetése mellett felfüggesztenék a segély folyósítását a többszörösen feketemunkán kapott munkavállalók esetében.

Szigorítást szeretnének a munkaképesség, a keresőképesség megállapításánál is, mivel a kormány álláspontja szerint ma sokan, ha veszélyben érzik állásukat, elmennek orvoshoz, aki azonnal kiírja őket táppénzre.

Szigorítást szeretnének a munkaképesség, a keresőképesség megállapításánál is, mivel a kormány álláspontja szerint ma sokan, ha veszélyben érzik állásukat, elmennek orvoshoz, aki azonnal kiírja őket táppénzre. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva