Hírek

2008.08.07. 06:01

Rátették a számlámra az inkasszót, nincs elég pénzem

Olvasónk vállalkozói számlájára inkasszót kapott. A helyi iparűzési adót akarja így beszedni a települési önkormányzat. Ám a számlán nincs ehhez elegendő pénz.

BAMA

Az úr megtudta a pénzintézetben, hogy az inkasszó 35 napig tart. Valamennyit az önkormányzat már leemelt, és az úr is befizetett. De ez még mindig jóval kevesebb, mint amennyit az önkormányzat követel. A tartozást tanácsos minél hamarabb rendezni. Az inkasszó azt jelenti, hogy a cég, szervezet, amelynek adósok vagyunk, zároltatja számlánkat. Amíg tehát ez tart, minden bejövő pénz náluk landol. Kellemetlen, már csak azért is, mert az adós így a banknak járó számlavezetési díjat sem tudja fizetni. Azt ugyanis csak a számláról lehet törleszteni.

Ha a számláról a 35 nap alatt folyik be pénz az inkasszót kérő szervezet felé, akkor elrendelhetik a további zárolást. Hiszen ez arra jel, hogy van esély megkapniuk az összeget. Ezt dr. Schneider Péter ügyvéd hangsúlyozta. Ha viszont végig egy árva fillér sincs a számlán, az inkasszó megszűnte után az, akinek tartozunk, kérheti a bíróságtól a végrehajtást. Ez esetben ennek költsége is az adós nyakába szakad. A végrehajtás először az ingóságokat célozza meg, ami lehet személyes bankszámla, vagyontárgy, aztán ha az „akció” így sem sikerül (a javak értéke nem teszi ki a tartozás összegét), ingatlanra. Vagyis az adós lakására, házára jelzálogot terhelhetnek. Ennek is van azonban lejárati ideje. Ha ezen belül sem fizetünk, ingatlanunkat elárverezhetik.

Mivel itt önkormányzatról van szó, megpróbálhatunk vele egyezkedni. Nyilvánítsuk ki fizetési szándékunkat, hivatkozzunk nehéz anyagi helyzetünkre, és kérjünk esetleg haladékot. Részletfizetési kedvezményért szintén folyamodhatunk.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva