Hírek

2008.08.20. 16:56

Semjén Zsolt Kalocsán méltatta Szent István művét

Szent István műve egyfajta hármas oltár, a kereszténységnek, az európaiságnak és a magyarságnak a hármas oltára, mely együtt biztosítja a nemzet fennmaradását – mondta Semjén Zsolt, a Kereszténydemokrata Néppárt elnöke szerdán Kalocsán.

MTI

„Ez a három nem egymással szemben álló valóság, hanem egymásra mutató valóság” – mondta az augusztus 20-i ünnep szónoka az érseki székhelyen. Semjén Zsolt kiemelte: Szent István történelmi művében az a zseniális, és ezért jelenti a magyar megmaradást, mert úgy kapcsolódott a keresztény Európához, hogy közben nem lettünk sem a német-római császárság, sem a bizánci birodalom hűbérese.

Semjén Zsolt szerint a kereszténység felvétele az egyedüli magyarázata annak, hogy megmaradtunk itt, a szláv tenger közepén. Utalt a szent király államszervezői és egyházszervezői tevékenységére, aki Esztergomban és Kalocsán érsekséget is alapított, s arra is, hogy az általa kialakított megyerendszer mind a mai napig fennáll. Az ünnepi szónok hangsúlyozta: Szent István a következő évezred kereszténységének meghatározó csillaga, aki az egyházszakadás óta az első közös szentje a keleti és a nyugati katolikus egyháznak.

A magyar nép mindig tudatában volt annak, hogy augusztus 20-a nem csupán I. István király ünnepe, hanem Szent István ünnepe – fűzte hozzá. Semjén Zsolt szavai szerint „botrány, amikor nekünk magyaroknak azt kell hallgatnunk, hogy pár évvel ezelőtt Európához csatlakoztunk, mert hol lenne Európa, ha nem védtük volna pajzsként a tatárral szemben, a törökkel szemben, és hogy diplomatikusan fogalmazzak, másfajta keleti pogányságokkal szemben ezer éven keresztül”. Hangsúlyozta: hitet és erőt kell meríteni az ünnepeken őseink példájából, valamint le kell vonni a történelmünkben rejlő tanulságokat.

Semjén Zsolt az előttünk álló példákra hivatkozva kiemelte, hogy joggal járhat át bennünket „annak tudata és büszkesége, hogy érdemes ehhez a nemzethez tartozni, hogy nincs még egy nép a földkerekségen, aki annyi Nobel-díjast adott volna az emberiségnek, mint a magyarság, nincs még egy család a világtörténelemben, aki annyi szentet adott volna az egyháznak, mint az Árpád-ház”. Az ünnepi beszéd után Semjén Zsolt és Török Gusztáv Andor, Kalocsa SZDSZ-es polgármestere együtt helyezte el a székesegyház mellett álló Szent István-szobornál az önkormányzat koszorúját.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva