Hírek

2008.08.28. 18:19

Sutba dobnák a szocpolt

Leépítené az egy összegben felvehető szocpol rendszerét egy szakértői páros. Az Államreform Bizottság által megbízott csapat szerint a támogatás nem jut el a rászorulókhoz.

Hampl Márta

[caption id="" align="alignleft" width="220"] A szocpol vissza nem térítendő állami támogatás, amelynek összege – a családban élő gyermekek számától függően – akár több millió forint is lehet.
[/caption]A szocpol leépítését javasolja egy, az Államreform Bizottság által a lakástámogatási rendszer „átvilágításával” megbízott szakértői páros. Hegedűs József és Tosics Iván, a Városkutatás Kft. vezetőinek indokolása szerint a szocpol ma már nem tölti be eredeti funkcióját, a valóban rászorulók otthonhoz juttatásának elősegítését. A páros szerint a szocpolt jellemzően olyanok veszik igénybe, akiknek valamennyi forrásuk már van az otthon megvásárlásához, felépítéséhez, azok viszont, akik semmi pénzzel nem rendelkeznek, kiesnek a támogatotti körből.

Javaslatuk szerint épp ezért a lakbér-támogatási rendszer váltaná a szocpolt. Az elképzelés szerint lakásonként legfeljebb 15 ezer forint támogatást kapnának a rászorulók a lakás mérete, a fizetendő lakbér, illetve a család jövedelmi helyzetének függvényében. Fontos kikötés lenne azonban, hogy a támogatás nem haladhatná meg a piacon megszokott lakbér harminc százalékát. A költségek hetven százalékát az állam, harminc százalékát pedig az önkormányzatok állnák. A támogatások odaítéléséről ugyanakkor nem az önkormányzatok, hanem a kistérségi szociális irodák, illetve a munkaügyi irodák döntenének.

A szocpol összege

Gyermekek száma / Az egyszeri támogatás összege (Ft)

Első gyermek után 900 000

Második gyermek után

1 500 000

Harmadik gyermek után

1 400 000

Negyedik gyermek után 800 000

Minden további gyermek után 200 000

Más eltartott családtagok után személyenként 30 000

Forrás: Europress-gyűjtés

A szakértők ugyanakkor figyelmeztetnek: ez a fajta támogatási rendszer csak akkor érheti el a valódi célját, ha eljut a háztartások 15 százalékához – ez jelenleg 500-550 ezer családot jelent –, és ha a lakásköltségeknek átlagosan a harminc százalékát is képes fedezni. Az új program az előzetes becslések szerint évente 14-18 milliárd forintot emésztene fel. A tervezet alapján ehhez nem kellene új forrásokat előteremteni, hiszen a szocpol, illetve más, már meglévő támogatási formák megszüntetésével pénz szabadulna fel.

„Nem tartom jó ötletnek a javaslatot, hiszen két egészen különböző dologról van szó. A szocpol a gyerekek számától függő, egyösszegű lakástulajdon-szerzési támogatás, míg az új javaslat már meglévő lakások költségeinek egy részét fedezné” – reagált ugyanakkor a javaslatra szerkesztőségünknek Csomós József közgazdász. A szakértő szerint akkor lenne értelme ennek a kezdeményezésnek, ha nem  a szocpolt akarná véglegesen eltörölni, hanem a jelenlegi, háromféle lakásfenntartás-támogatási rendszert olvasztaná egybe. Csomós József szerint azért is ostobaság a szocpol megszüntetésén gondolkodni, mivel a juttatás támogatandó célokat, nevezetesen a lakáshoz jutást ösztönzi.

A szocpol vissza nem térítendő állami támogatás, amelynek összege – a családban élő gyermekek számától függően – akár több millió forint is lehet. Az alap-szocpolt új lakás vásárlására vagy építésére lehet fordítani. Létezik azonban használt lakásra felvehető félszocpol.

Nem azokhoz jut el, akikhez kéne

Rendkívül igazságtalannak tartja a szociális támogatások jelenlegi rendszerét a Városkutatás Kft. A cég számításai szerint 2004-ben az 1845 milliárd forintra rúgó szociális célú támogatásoknak alig a 0,3 százaléka – hatmilliárd forint – kötődött jövedelemhez, s ez az arány azóta sem változott lényegesen. Ami a szocpolt illeti, a rendszer jelenleg évente 200-250 milliárd forintot emészt fel, a Városkutatás Kft. szerint mindezt anélkül, hogy enyhítené az igazán rászoruló csoportok lakásgondjait. Szerintük a 2000-ben meghirdetett és azóta szinte változatlan lakáspolitika legfeljebb a vállalkozói lakásépítésekre volt pozitív hatással, a lakáshitelekhez kapcsolódó támogatások pedig főként a magasabb jövedelmű társadalmi csoportokhoz áramlottak. A szociálisan indokolt bérlakás-programok meghiúsultak, a panelprogramot pedig önmagában kevésnek ítélik meg a lakótelepek rehabilitációjához. A Városkutatás kft. szakértői így tehát úgy vélik, hogy a jelenlegi lakástámogatási rendszer túl bonyolult, ezért felül kellene vizsgálni, és erőteljesen szűkíteni kellene a szociálisan nem igazán rászorulók támogatását.

Első gyermek után 900 000

Második gyermek után

1 500 000

Harmadik gyermek után

1 400 000

Negyedik gyermek után 800 000

Minden további gyermek után 200 000

Más eltartott családtagok után személyenként 30 000

Forrás: Europress-gyűjtés A szocpol vissza nem térítendő állami támogatás, amelynek összege – a családban élő gyermekek számától függően – akár több millió forint is lehet. Szocpol -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva