Hírek

2008.08.11. 18:23

Szárazföldön is nyomulnak az oroszok

Az orosz csapatok Abházia felől benyomultak grúz területre. Válaszként a grúzok déloszét területeket ágyúztak, és harci helikopterekkel bombázták a főváros, Chinvali környékét.

Vég Márton

Negyedik napja tart a kaukázusi háború. Az orosz haderő hétfőn ultimátumban felszólította a grúz erőket a fegyverletételre a Grúzia és a szakadár Abházia között húzódó biztonsági zónában, de a grúz csapatok ezt megtagadták. A határidő lejárta után az orosz csapatok mintegy 40 kilométer mélységben Abházia felől benyomultak grúz területre, Szenaki városába.

[caption id="" align="aligncenter" width="400"] Az orosz csapatok Abházia felől benyomultak grúz területre.
[/caption]

Történt ez annak ellenére, hogy orosz védelmi minisztérium megígérte: Grúzia belső területein nem terveznek hadműveleteket. Az orosz páncélozott járművek elfoglalták a városban lévő grúz katonai bázist. Moszkva álláspontja szerint a hadműveletnek az a célja, hogy megakadályozzák az újabb grúz támadások előkészületeit Dél-Oszétia ellen. Ezt úgy kívánják elérni, hogy meggátolják a Tbiliszi által mozgósított tartalékosok összevonását. A grúz tüzérség erejéből annyira futotta, hogy vaktában ágyúzta a déloszét területeket, valamint harci helikopterekkel bombázták a főváros, Chinvali környékét.

„Folyamatosan érkeznek a menekültek Dél-Oszétia fővárosából, Chinvaliból az oroszországi Észak-Oszétia határ menti, Alagirszkij kerületébe, illetve Vlagyikavkazba” – áll a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet közleményében. A menekültek beszámolói szerint Dél-Oszétia fővárosa romokban hever. Nincs víz, áram és élelmiszer, így mindössze a humanitárius segélyekre számíthatnak az ott élők.

Mihail Szaakasvili grúz elnök a nemzethez intézet tévébeszédében azzal vádolta Oroszországot, hogy minden grúz területet el akar foglalni. „E provokáció célja Dél-Oszétia, Abházia, s végül egész Grúzia elfoglalása” – mondta az államfő. Állítása szerint 80-90 orosz katonai repülőgépet lőttek le, és „orosz katonák százait” ölték meg az eddigi harcokban. A grúz áldozatokról szólva kijelentette: 90 százalékuk a polgári lakosság soraiból került ki. Az elnök hétfőn hozzátette, eddig mintegy 200 grúz katona vesztette életét.

A nagyhatalmak békét akarnak, és a civilekért aggódnak

A hét legfejlettebb ipari ország (G7) külügyminiszterei hétfőn sürgették, hogy Moszkva fogadja el az azonnali tűzszünetet, amelyet Grúzia kért, illetve tartsa tiszteletben a kaukázusi ország területi integritását – közölte az amerikai külügyminisztérium. A miniszterek telefonkonferencia útján megvitatták a grúziai, illetve a déloszét helyzetet, és támogatásukról biztosították a francia és a finn diplomácia irányítójának közvetítési erőfeszítéseit. A G7-ek (Egyesült Államok, Franciaország, Japán, Kanada, Nagy-Britannia, Németország és Olaszország) aggodalommal szóltak a polgári áldozatokról, illetve a polgári célpontok ellen folytatódó támadásokról.

„Az orosz harckocsik öt kilométerre voltak Goritól. Visszaszorítottuk őket, most 20 kilométerre vannak” – hangsúlyozta. Szaakasvili ennek ellenére bejelentette, hogy aláírta az Európai Unió megbízottai által előterjesztett tűzszüneti javaslatot Tbilisziben. Az EU-közvetítők még tegnap Moszkvába utaztak, hogy megpróbálják rábírni Oroszországot a tűzszünet elfogadására. A BBC értesülései szerint Oroszország ezt elutasította.

„A dél-oszétiai konfliktusban 18 orosz katona vesztette életét, 14 eltűnt, 52 katona megsebesült, a grúz erők négy orosz repülőgépet lőttek le” – mondta Anatolij Nogovicin. Az orosz vezérkari főnök helyettese hozzátette: mintegy 2000 ember életét vesztette, mintegy 34 ezren várnak evakuálásra, vagy más segítségre. Szerinte Chinvaliban a környéken maradt grúz erők kiszorítása, lefegyverzése és foglyul ejtése zajlott. „Oroszország soha nem lesz a kaukázusi helyzet passzív megfigyelője” – figyelmeztetett hétfőn Dmitrij Medvegyev orosz elnök. Felszólította a Nyugatot: ne kövesse azt a hibát, hogy békülékenynek mutatkozik az agresszorral szemben.

Tűzszünetet sürget Magyarország is

„A magyar kormány a béke pártján áll, és a tárgyalásos megoldást szorgalmazza a kaukázusi konfliktusban” – szögezte le Daróczi Dávid kormányszóvivő. A Külügyminisztérium pedig nem tervezi a Grúziában tartózkodó tíz magyar állampolgár kimenekítését, mert ők az ENSZ és az EBESZ ottani misszióiban teljesítenek szolgálatot. A tárca abban bízik, hogy a két nemzetközi szervezet folyamatosan értékeli az országban kialakult helyzetet, és ha szükséges, evakuálják munkatársaikat. Legutóbb vasárnap érdeklődtek helyzetükről. és akkor azt az információt kapták, hogy jól vannak, mindannyian a körletükben tartózkodnak. Grúziában jelenleg nincs magyar nagykövetség, az országgal kapcsolatos teendőket a kijevi nagykövet látja el.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva