Hírek

2008.08.07. 18:20

Száz nap kisebbségi kormánnyal

A kormány szerint sikeres a kisebbségi kormányzás, a Fidesz előrehozott választást akar. A pártok a kisebbségi kormány első száz napját értékelték. Az SZDSZ e hó végéig ad haladékot a kormánynak cselekvési programja elkészítéséhez.

Ambrus Vilmos

Különleges, már-már misztikus szám a hazai politikában a száz. Antall József kormánya hivatalba lépésekor száz nap türelmi  időt kért, a Medgyessy-kabinet a száznapos programmal kezdte a kormányzást. Tegnap az immár kisebbségi Gyurcsány-kormány volt száznapos. Ez a sajátos születésnap alkalmat adott arra, hogy a politikusok értékeljék a kisebbségi kormány eddigi munkáját. Mondanivalójukban lényegében nem volt újdonság: a kormány szóvivője sikerekről beszélt, a Fidesz szerint előrehozott választásokra van szükség.

Az értékelést Daróczi Dávid kormányszóvivő kezdte, természetesen a sikerekkel. A szóvivő a Mercedes-beruházás elnyerését, az Európai Unió kutatás-fejlesztési intézetének Budapestre települését emelte ki a kisebbségi kormány elmúlt száz napjának eredményei közül. Daróczi Dávid az eredmények közé sorolta, hogy a kormány Európában egyedülálló módon megállapodott a fuvarozókkal a magas üzemanyagárak következményeinek enyhítéséről. „Az Oktatási és Kulturális Minisztérium négyből három pedagógus-szakszervezettel állapodott meg a közoktatás átalakításáról, a kora gyermekkori fejlesztésről” – tette hozzá. A kormányszóvivő a sikerek között említette, hogy átadták az M7-es új szakaszát is.

Semmi új nincs a nyilatkozatokban

A politológus szerint semmi újat nem mondtak a politikusok a kisebbségi kormány első száz napjáról. Kiszelly Zoltán szerint a kormányszóvivő propagandaszöveget mondott, a Fidesz az előrehozott választást hangsúlyozta, amihez nincs eszköze, Fodor Gábor pedig nem határozott meg konkrét pozíciót, mert lehetőséget adott a kormány cselekvési tervének bemutatására. Kiszelly Zoltán úgy vélte, a kisebbségi kabinet próbatétele a költségvetés megszavazása lesz decemberben az Országgyűlésben.

A szóvivőhöz hasonlóan az MSZP szerint is sikertörténet a kormány első száz napja. Vadai Ágnes, a szocialisták elnökségi tagja úgy fogalmazott: május 1-je óta az önálló szocialista kormány tetteivel is bebizonyította, hogy a biztonság, a partnerség, a szolidaritás és a fejlesztés útján halad.
A Fidesz és az SZDSZ között kivételesen egyetértés volt, hiszen a kisebbségi kormány munkáját kellett kritizálni. „A kisebbségi kormány első száz napja is egyértelmű bizonyítéka annak, hogy Magyarországon előrehozott választásokra van szükség” – mondta Cser-Palkovics András fideszes szóvivőhelyettes. Az ellenzéki párt úgy látja: a kisebbségi kabinet felhatalmazás nélkül kormányoz, és nem képes kezelni a Gyurcsány Ferenc által előidézett válságot.

Fodor Gábor SZDSZ-elnök augusztus végéig ad haladékot a kormánynak arra, hogy kidolgozza és bemutassa cselekvési programját. „Ha ez a program nem lesz támogatható a liberálisok számára, akkor az SZDSZ a szakértő kormány mellett teszi le a voksát, ha ez sem jelent megoldás, akkor el kell kezdeni gondolkozni az előrehozott választásokon”  –hangsúlyozta Fodor Gábor.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva