Hírek

2008.08.30. 17:28

Szépségkirálynővel erősít McCain

Barack Obama után John McCain is megnevezte alelnök-jelöltjét: Sarah Palinre, Alaszka első női kormányzójára esett a választása.

H.M.

A 44 éves asszonyt 2006-ban választották meg kormányzónak és rövid hivatali ideje ellenére is számos reform fűződik a nevéhez. Fellépett a korrupcióval szemben és személyesen vezette azt az etikai vizsgálatot, amely az Alaszkai Olaj- és Gázkonzervációs Bizottság munkájában részt vevő republikánusok ellen irányult.

A szakértők szerint Sarah Palin a republikánus kampányban nagyban segíthetne megnyerni McCainnek azokat a demokrata érzelmű, csalódott nőket, akik Hillary Clinton volt first lady kiesése után nem szívesen támogatják Obamát.

Palin 1984-ben elnyerte a helyi szépségkirálynő-választás koronáját és indult a Miss Alaska címért is. 1987-ben újságírásból és politikatudományból diplomázott az Idahói Egyetemen. Kormányzósága előtt az Anchorage melletti Wasilla városi tanácsának tagja, majd polgármester volt 1996 és 2002 között.

McCain bejelentése után természetesen nem kellett sokat várni az ellenzék epés megjegyzéseire. Csakúgy, mint Obamát már oly sokszor, Palint is elérte a tapasztalatlanság vádja. Az egyik liberális újságíró szerint például az alaszkai kormányzóasszonynak „több tapasztalata van a horgászás, mint a külpolitika terén”. Obama szóvivője például azt nyilatkozta: „A mai napon John McCain egy olyan embert helyezett egy leheletnyire az elnöki széktől, akinek fogalma sincs a külpolitikáról.”
George Bush viszont csak dicsérni tudta McCaint „izgalmas döntése” miatt.

Az elnök azt nyilatkozta: „Palin kormányzó egy igazi reformer, aki jól kezeli az adófizetők pénzét, és aki mindig a felelős kormányzatért küzdött”. Bush hozzátette: „Választásával John McCain bebizonyította, valóban meg kívánja reformálni Washingtont.”

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva