Hírek

2008.08.19. 00:37

Telt házas volt a Sziget

Vasárnap véget ért a Sziget. Több mint százmillió forint a várható nyereség. Egy gyorsmérlegre kértük a Sziget szervező iroda ügyvezető igazgatóját, Gerendai Károlyt.

Hegedűs V. Rita

[caption id="" align="alignleft" width="265"] Nehéz a búcsú - fotó: Darnay Katalin
[/caption] – Melyik koncert tetszett a legjobban?
– Sok jó program volt, talán a Leningrad és a Sex Pistols koncertjét emelném ki. De a záróesemény, a The Killers produkciója is jól sikerült. Nehéz választani.

– Volt olyan koncert, amelyik csalódást okozott?
– A Jamiroquai produkciója kicsit enerváltnak, erőtlennek tűnt. Utána a zenekar tagjaival beszéltem pár szót, és ők kifejezetten lelkesek voltak. Szerintük az elmúlt évek legjobb koncertjét adták. Ebből nekem az derült ki, hogy a többi koncertjük nem lehetett túl jó.

– A -1. napon rendezték meg a Magyar Dal Napját. Hagyományt teremt?
– Remélem. Nagyon jól sikerült, remek hangulata volt, a közönség és a zenészek is élvezték. Olyan összefogás valósult meg a szakmában, amelyre már rég nem volt példa. A Sziget azt vállalta, hogy elindítja ezt a folyamatot. Presser Gábor alapötlete az volt, hogy a későbbiekben ez egy önálló rendezvénysorozat legyen az ország több pontján.

– Bevált, hogy átrendezték a színpadokat?
– Jó tapasztalataink voltak. A Dunához legközelebb eső lakóházaknál komoly problémát okozott, hogy közel volt hozzájuk egy hangos színpad. Átszűrődött a kemény zene hangja. Most oda a dzsesszszínpadot tettük, mert a dzsessz visszafogottabb zenei stílus. Próbáltunk figyelni rá, hogy lehalkítsuk a Szigetet. Bevált, sokkal jobb lett a helyzet.

– Az idén komoly beruházásokat is megvalósítottak. Ezek megtérültek?
– Nyilván nem gondoltuk, hogy rögtön az első év után minden meg fog térülni. De szerencsére az idei rendezvény is nyereséges lett. Világítást építettünk, feltöltöttük a mélyebben lévő helyeket, parkosítottunk, gátat erősítettünk.

– Most volt először rövidebb – hatnapos – a rendezvény. Jövőre is így lesz?
– Ez egyelőre csak egy kísérlet volt, amely úgy tűnik, bevált. Valószínűleg ebbe az irányba fogunk továbbra is menni. Ki kell értékelni a kollégákkal a tapasztalatokat. A jövőről csak utána tudunk gondolkodni.

– Lesz áremelés?
– Borítékolom. Hacsak nem akarunk rosszabb rendezvényt csinálni. Minden drágul, sajnos mi is.

Többségben voltak a külföldiek?

A Szigeten hat nap alatt a látogatószám elérte a 385 ezret, ezzel elérték a 2006-os és 2005-ös, akkor még hétnapos fesztivál rekordját. Feltűnően sok volt a külföldi fiatal, főleg franciák, hollandok. A legtöbben – 70 ezren – a szombati R. E. M.- koncertre mentek ki, ki kellett tenni a „Megtelt" táblát. A Szigetről 44 országból 314 külföldi médium tudósított. Első számítások szerint a Fesztivál 100 millió forintot meghaladó többlettel zárt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva