Hírek

2008.08.27. 18:23

Tényleg lehet adócsökkentés?

Jövőre a 18 százalékos szja-kulcs határa kitolódna évi 2 millió forintra, megszűnne a céges szolidaritási adó, cserébe 18 százalékra emelkedne a nyereségadó - ezek Gyurcsány Ferenc új adócsomagjának fő pontjai.

Vég Márton - Molnár Sándor

[caption id="" align="alignleft" width="465"] A cégautó adója és a cigarettát, valamint az alkoholt terhelő jövedéki adó emelkedik. FOTÓ: SCHMIDT JÁNOS
[/caption]Egy kisebbségi kormány fejéhez méltó félénk adócsomagot mutatott be tegnap Gyurcsány Ferenc: évente 300 milliárddal csökkentené a kormány az adóterhet 3-4 esztendő leforgása alatt. A könnyítés az elképzelés szerint kétharmad, egyharmad arányban érintené a vállalkozásokat és a lakosságot. Ez alapján már jövőre megemelnék a személyi jövedelemadó (szja) alsó sávhatárát, csökkenne a munkáltatói járulék, eltörölnék a 4 százalékos vállalati különadót, viszont 16-ról 18 százalékra emelkedne a társasági adó.

„A szürke-fekete gazdaságból be nem érkező ezer milliárd forintos közteher lehet a most meghirdetett többéves adócsökkentési program fedezete, de a jövő évi 300 milliárd forintos csökkentés mellett csak 50 milliárd forint jöhet be a fehéredésből, tehát az első lépést meg kell finanszírozni” – jelentette ki Gyurcsány Ferenc miniszterelnök.

Kiemelte: a közszféra kiadásainak csökkentésére, illetve a szociális jóléti kiadások mérséklésére nincs mód, ezért a jövő évi, 300 milliárd forintos adócsökkentésből 170-180 milliárd forintra szigorúbb költségvetési politikával kíván fedezetet teremteni a kormány. Tehát nem költenek el annyi pénzt a bevételekből, amennyit a jövő évi 3,2 százalékos hiány egyébként megengedne. „Emellett néhány adótétel, így a cégautó adója, és a cigarettát, valamint az alkoholt terhelő jövedéki adó emelkedik” – tette hozzá a kormányfő. Háromszorosára fogják emelni azt a bírságot, amelyet akkor vetnek ki, ha egy 20 fő feletti vállalkozás 20 főnként nem alkalmaz egy csökkent munkaképességű dolgozót. Hozzáfűzte: ez önmagában közel 50 milliárd forintot jelent.

A munkát terhelő tb-járulék havi 140 ezer forintig jövőre áprilistól öt százalékponttal, a program végére 10 százalékponttal csökken. Ez azt jelenti, hogy 100 forint kifizetett bérből most 46 forint marad a munkavállalónál, és 54 forint kerül az államhoz, a program 2012-es végén pedig 57 forint marad a munkavállalónál és 42 forint jut az államnak.

A szakértők szerint túl óvatos a program

Barcza György, K&H Bank: a program nem lesz képes beindítani a növekedést. Szlovákia még jobban elhúzhat előlünk, a balti országok megelőzhetnek, Bulgária és Románia beérhet minket. A programban felvázolt adócsökkentési ütem túl lassú, Magyarországnak nincs ennyi ideje.

Oszkó Péter, Deloitte: az irány jó, ám Magyarország versenyképessége csak akkor állítható helyre, ha az állami kiadásokat jelentősen lefaragja a kormány. Az állami újraelosztást tíz százalékponttal csökkenteni kellene. Nagy kockázat, hogy vajon a kisebb adóterhelés rábírja-e az adózókat a fekete-szürke tevékenység feladására.

Tóth Gyula, UniCredit Bank: a csomag felkészülés a választási költségvetésre. Nincsenek benne kiadáscsökkentési lépések, emiatt valószínűtlen, hogy tartható lenne a kormány jövő évi költségvetési hiánycélja. Ha a csomag megvalósul, lazulhat a költségvetési politika.

Vámosi-Nagy Szabolcs, Ernst&Young: jelentős kockázatot jelent, hogy messze nem biztos, hogy teljesül a gazdaság fehéredéséből tervezett 300 milliárd forintos bevétel. A fehéredést nagyon nehéz becsülni, ráadásul az adó-, illetve járulékcsökkentés csak hosszabb távon hoz többletbevételeket.

[caption id="" align="alignright" width="220"] Nagy adótanácsadó cégek javaslatával ellentétben maradna az eva, az ekho, és a sokak által kifogásolt átalányadók. FOTÓ: SCHMIDT JÁNOS
[/caption]Összhangban az adószakértők kívánságával megszüntetik az adójóváírást. Helyesebben: általános lehet a 18 százalékos szja-teher, melyet 750 ezer forintig nulla kulcs – ez kicsivel kevesebb, mint a minimálbér éves összege –, hárommillió forint felett 36 százalékos kulcs egészít ki. Első lépésként 2009. január elsejétől a 18 százalékos szja-kulcs a mai 1,7 millió forint éves jövedelemről felmenne 2 millió forintra.

A magánszemélyeknek azzal kedvezne a kormány 2010-ben, hogy még tovább tolná ki a 18 százalékos szja-kulcsot, egészen 2,5 millió forintos éves jövedelemig lehetne ezt igénybe venni, vagyis az átlagkereset egésze a 18 százalékos kulcs alatt adózna.

Nagy adótanácsadó cégek javaslatával ellentétben maradna az eva, az ekho, és a sokak által kifogásolt átalányadók. Nem szűnnének meg a versenyképességi adórendszerben és már előtte is oly gyakran bírált kisadók (szakképzési hozzájárulás) és az iparűzési adó sem. Az általános forgalmi adó (áfa) kulcsa továbbra is 20 százalék lesz. „Lemondok, ha a parlament nem fogadja el az adótörvényeket, illetve a költségvetést” – mondta a közszolgálati rádiónak adott interjújában Gyurcsány Ferenc. Hozzátette: most egyelőre támogatást és többséget kíván szerezni programjához.

Nehéz lesz többséget szerezni a programhoz a parlamentben

Az SZDSZ ügyvivője, Gulyás József tegnap nem kívánt érdemben reagálni Gyurcsány Ferenc javaslatára. Személyes várakozásai azonban összességében mások voltak, hiányolta a konkrétumokat. Varga Mihály, a Fidesz alelnöke „szimpla beetetésnek”, újabb kommunikációs offenzívának nevezte a kormányfő elképzeléseit. „2005 óta ez a hetedik program, amit Gyurcsány Ferenc közzétesz, de ahogyan az előző hattól, ettől sem várható semmilyen látható eredmény” – mondta Varga. Tukacs István, az MSZP országgyűlési képviselője erre válaszul közölte: Varga Mihálynak volt pénzügyminiszterként inkább szakmai értékelést kellett volna adnia. Szerinte a Fidesz azt jelezte, hogy semmilyen módon nem akar partner lenni az elképzelések kidolgozásában. Semjén Zsolt szerint az adócsökkentési program kétségbeesett kísérlet arra, hogy a miniszterelnök megszerezze saját frakciója és az SZDSZ támogatását a jövő évi költségvetési törvény elfogadásához. Mint mondta, az anyagban egymással teljesen ellentétes állítások vannak. Dávid Ibolya, az MDF elnöke szerint a program meghozta az egykori koalíciós pártok új megegyezését. „Egy az egyben teljesíti azon feltételeket, amelyeket az elmúlt napokban Kóka János egykori SZDSZ-elnök szabott” – mondta Dávid.

Oszkó Péter, Deloitte: az irány jó, ám Magyarország versenyképessége csak akkor állítható helyre, ha az állami kiadásokat jelentősen lefaragja a kormány. Az állami újraelosztást tíz százalékponttal csökkenteni kellene. Nagy kockázat, hogy vajon a kisebb adóterhelés rábírja-e az adózókat a fekete-szürke tevékenység feladására.

Tóth Gyula, UniCredit Bank: a csomag felkészülés a választási költségvetésre. Nincsenek benne kiadáscsökkentési lépések, emiatt valószínűtlen, hogy tartható lenne a kormány jövő évi költségvetési hiánycélja. Ha a csomag megvalósul, lazulhat a költségvetési politika.

Vámosi-Nagy Szabolcs, Ernst&Young: jelentős kockázatot jelent, hogy messze nem biztos, hogy teljesül a gazdaság fehéredéséből tervezett 300 milliárd forintos bevétel. A fehéredést nagyon nehéz becsülni, ráadásul az adó-, illetve járulékcsökkentés csak hosszabb távon hoz többletbevételeket. Nehéz lesz többséget szerezni a programhoz a parlamentben Az SZDSZ ügyvivője, Gulyás József tegnap nem kívánt érdemben reagálni Gyurcsány Ferenc javaslatára. Személyes várakozásai azonban összességében mások voltak, hiányolta a konkrétumokat. Varga Mihály, a Fidesz alelnöke „szimpla beetetésnek”, újabb kommunikációs offenzívának nevezte a kormányfő elképzeléseit. „2005 óta ez a hetedik program, amit Gyurcsány Ferenc közzétesz, de ahogyan az előző hattól, ettől sem várható semmilyen látható eredmény” – mondta Varga. Tukacs István, az MSZP országgyűlési képviselője erre válaszul közölte: Varga Mihálynak volt pénzügyminiszterként inkább szakmai értékelést kellett volna adnia. Szerinte a Fidesz azt jelezte, hogy semmilyen módon nem akar partner lenni az elképzelések kidolgozásában. Semjén Zsolt szerint az adócsökkentési program kétségbeesett kísérlet arra, hogy a miniszterelnök megszerezze saját frakciója és az SZDSZ támogatását a jövő évi költségvetési törvény elfogadásához. Mint mondta, az anyagban egymással teljesen ellentétes állítások vannak. Dávid Ibolya, az MDF elnöke szerint a program meghozta az egykori koalíciós pártok új megegyezését. „Egy az egyben teljesíti azon feltételeket, amelyeket az elmúlt napokban Kóka János egykori SZDSZ-elnök szabott” – mondta Dávid. A cégautó adója és a cigarettát, valamint az alkoholt terhelő jövedéki adó emelkedik. FOTÓ: SCHMIDT JÁNOS Nagy adótanácsadó cégek javaslatával ellentétben maradna az eva, az ekho, és a sokak által kifogásolt átalányadók. FOTÓ: SCHMIDT JÁNOS Gyurcsány Ferenc -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva