Hírek

2008.08.20. 14:28

Tisztavatás a Hősök terén

A mai ünnepi alkalom lehetőség arra, hogy megköszönjük a honvédségnek a szolgálatot, a helytállást. A nemzet nevében köszönöm az önök és katonáik szolgálatát, amit a hazáért, Európáért és az észak-atlanti szövetségért tettek és tesznek – mondta ünnepi beszédében Szekeres Imre a Hősök terén rendezett tisztavatáson.

MTI

[caption id="" align="aligncenter" width="465"] A Hősök terén 59 fiatal honvéd- és 49 rendőrtisztet avattak - fotó: Darnay Katalin
[/caption] Szekeres Imre honvédelmi miniszter az 59 fiatal honvéd- és 49 rendőrtiszt előtt kijelentette: jól képzett, felkészült tisztek és tiszthelyettesek védik hazánkat és látnak el közös feladatokat szövetségeseinkkel, és olyan tábornokok vezetik a Magyar Honvédséget, akik itthon és külföldön nagy elismerést vívtak ki a magyar katonáknak – mondta. Hozzátette: a Magyar Honvédségnek olyan katonái vannak, akik képesek és készek az újabb kihívásokra, ambíciózusak, tettrevágyók.

A politikus kitért arra, hogy a Magyar Honvédség 160 éves történelme során többször is előfordult, hogy „felelőtlen, gátlástalan politikusok” visszaéltek olyan nemes értékekkel, mint a hűség, a fegyelmezettség, a becsület és a bizalom. Szekeres Imre emlékeztetett „a hosszú huszadik század” tragikus eseményeire, a világháborúkra, Trianonra, a holokausztra, a diktatúrákra, a prágai tavasz eltiprására.

„Van testületi és személyes felelőssége a honvédségnek ezekben a tragikus történésekben, de tudunk katonákról és katonai alakulatokról, amelyek bonyolult, nehezen áttekinthető történelmi helyzetekben is jól tudtak dönteni. Olyan helyzetekben, amikor a politikai vezetők rossz irányt mutattak a katonáknak, vagy éppen magukra hagyták őket (...). Rájuk büszkék vagyunk” – jelentette ki.

A honvédelmi miniszter emlékeztetett rá: a Magyar Honvédség már többször bizonyította, hogy értékeket teremt és értékeket véd határokon belül és kívül. Példaként említette a külföldi missziós tevékenységekben való aktív részvételt, s jelezte: három kontinens 13 országában jelenleg mintegy ezer magyar katona teljesít szolgálatot. Sikeres missziós szerepvállalásuk a magyar külpolitika egyik legfontosabb eszközévé vált. A missziók vállalása sok esetben tárgyalási alap vitatott kérdések megoldásában – hívta fel a figyelmet Szekeres Imre, példaként pedig a szomszédsági kapcsolatokat, a kisebbségben élő magyarok helyzetének javítását és egyes országokkal folytatott vízumtárgyalásokat említette.

A honvédelmi miniszter felhívására az ünneplők néma főhajtással  emlékeztek az Afganisztánban a közelmúltban merényletben életét veszett katonákra, Kovács Gyulára és Nemes Krisztiánra. A politikus felhívta a figyelmet arra: a stabilitás nem változatlanságot jelent, „sőt a képességek fejlesztésének időszaka jött el”. „Önök akkor kezdik meg katonai pályájukat, amikor a Magyar Honvédség új képességeit alakítjuk ki. Most kerül sor a nemzeti és szövetségi követelményeknek egyaránt magas szinten megfelelő, képességalapú és információs hadviseléshez igazodó haderő kifejlesztésére” – jelentette ki a miniszter ünnepi beszédében.

A honvédtisztek esküszövegét Nyerges Tamás, a rendőrtisztekét Andor László mondta elő. A honvédelmi miniszter döntésének értelmében az idei augusztus 20-i tisztavatáson már nem a Szent Korona másolata előtt tették le esküjüket a katonák és rendőrök. A frissen avatott tisztek által aláírt fogadalomtétel szövegét átadták Sólyom László köztársasági elnöknek. Az eskütétel után a tisztek képviselői a hősi halottak emléke előtt tisztelegve koszorút helyeztek el az ismeretlen katona emlékművének talapzatánál.

A tisztavatáson részt vettek a közjogi méltóságok, kormánytagok, a diplomáciai testületek képviselői, az Országgyűlés bizottsági elnökei, alelnökei. Szerdán a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen (ZMNE) végzett 59 honvédtisztet és 49 rendőrtisztet avatták fel a Hősök terén.  Utóbbiak határőrhallgatóként kezdték meg tanulmányaikat, de miután a határőrség már a rendőrség része, ezért rendőrként fejezték be az egyetemet. A ZMNE Kossuth Lajos Hadtudományi Karon 75-en, a Bolyai János Katonai Műszaki Karon 33-an végeztek. A tiszti fogadalmat tevők között 23 nő volt.

Az ünnepélyes tisztavatást hagyományteremtő szándékkal tavaly „költöztették át” a Kossuth térről a Hősök terére. Szintén tavaly volt először az ünnepség része, hogy a Szózatot követően a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokságának helikopterei, harci és szállító repülőgépei áthúztak a Hősök tere felett, 150-220 méteres magasságban.

Idén először három Mi–24 típusú harci helikopter, majd utánuk egy AN–26-os szállító repülőgép és két L–39 (Albatrosz) típusú repülőgép repült át a tér felett. Ezt követően egy AN–26-os szállító repülőgép és két MiG–29 típusú vadászgép, majd végül három-három JAS–39-es Gripen típusú vadászgép következett.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva